Samhälle

Unga använder medicin mot ångest längre tid än rekommenderat

Genrebild på depression. En ung kvinna ligger i en säng med en karta tabletter bredvid sig. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Genrebild på depression. En ung kvinna ligger i en säng med en karta tabletter bredvid sig. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Många tonåringar och unga vuxna i Sverige använder ångestdämpande medicin under längre tid än rekommenderat, visar en studie från Karolinska institutet.

Publicerad

– Den höga andelen som får bensodiazepiner utskrivna under en längre period är alarmerande, säger Anna Sidorchuk, epidemiolog på KI och studiens huvudförfattare, till SR Ekot.

En tredjedel av personer i åldrarna 18-24 år som behandlas med bensodiazepiner fick det utskrivet över sex månader i sträck. Medlen ska helst inte användas längre än fyra veckor, enligt svenska och internationella rekommendationer.

Studien baseras på åren 2006-2013 men resultaten ligger i linje med statistik från senare år, enligt Socialstyrelsen, som arbetar med en utvärdering.

– Vi ser oroande på utvecklingen av depression och ångest för barn och unga. Vi kan inte just nu uttala oss om det är en ändamålsenlig förskrivning eller inte, säger enhetschef Maria State till Dagens Nyheter.