Populärteknik

Underligt ljusfenomen i norr förbryllar: ”Aldrig sett något liknande”

'Jag har aldrig sett något liknande', säger ett vittna. Ljusfenomenet på bilden är inte kopplat till den aktuella händelsen. Arkivbild. Foto: TT
"Jag har aldrig sett något liknande", säger ett vittna. Ljusfenomenet på bilden är inte kopplat till den aktuella händelsen. Arkivbild. Foto: TT

Ett underligt ljusfenomen syntes på himlen i stora delar av Norrbotten och norra Västerbotten på torsdagskvällen, rapporterar Norr Media.

Publicerad

– Jag har aldrig sett något liknande, säger vittnet Carl Blomqvist som bor i Bensbyn i Luleå kommun, till mediebolaget.

Det var vid 22-tiden som ljuset plötsligt dök upp på himlen. På läsarbilder som Norr Media har publicerat syns ett ljust runt klot på himlen. Det skulle enligt flera av mediebolagets läsare kunna vara en bolid, en väldigt ljusstark meteor.

– Var helt skakig efteråt, för under några sekunder blev det starkare i ljusstyrka och då fick jag lite "Armageddon"-vibbar. Till slut antar jag att den brann upp i atmosfären. Efteråt syntes en svag men ganska stor ljusbubbla som långsamt for ned mot horisonten, berättar vittnet Annica från Boden.

Det skulle också kunna handla om en raketuppskjutning.

– Det var förmodligen raketen från Ryssland som lyfte runt 22 svensk tid, Soyuz Razbeg 1. Fenomenet kan antingen bero på att det fortfarande är solljus på den höjden som lyser upp avgaserna eller att raketen själv lyser upp avgaserna, säger Christoffer Trautmann från Skellefteå, till Norr Media.

Raketen hade enligt Nasa en rysk militärsatellit ombord.