Populärteknik

Under Skalet: Vad skiljer egentligen spelkonsolerna åt?

Kampen mellan spelkonsolerna står nu mellan Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4. <br/>Ny Tekniks webb-tv-program Under Skalet har gått på djupet i apparaterna för att se vad som skiljer dem åt när locket åkt av.

Publicerad

Xbox One och Playstation 4 var två av julens hetaste klappar. Den förra såldes i tre miljoner exemplar på en och en halv månad. Suget efter den senare är så stort att vissa stockholmsbutiker har en väntetid på tre månader.

Under Skalet har ändå lyckats få tag på båda konsolerna. Men programledarna, Jacob Norrby och Jan Herrlin från Prevas, pluggade inte in dem i tv:n. De satte i stället skruvmejseln i konsolerna för att se vad som finns inuti.

Precis som för de tidigare generationerna spelkonsoler finns det läger och favoriter, hatare och förespråkare, tufft och töntigt. Men hur stora skillnader är det?

Xbox One har en rymlig, kantig låda som döljer en kraftig skärmande metallstomme. Playstation 4 har en mer ambitiöst designad avfasad form och är betydligt tunnare, men därmed också trängre inuti.

Båda konsolerna har annan processorarkitektur än sina föregångare. I båda fallen har tillverkarna valt processorer av samma typ som sitter i vanliga persondatorer, x86-64, med modifikationer.

Kylningen av komponenterna har varit avgörande för konstruktörerna. Fläktar och kylelement har huvudrollen, för utan temperaturkontroll blir det inte några läckra processorer och grafikkretsar och det är länge sedan en spelkonsol klarade sig med passiv kylning.

Programledarna hittar två olika lösningar. I Xbox One sitter en större fläkt monterad på ett enormt kylelement ovanför processorn. Temperaturkontrollen i Xbox One kan inte bara justera fläktens varvtal. I extrema fall kan den tvinga hårdvaran att gå i ett lågeffektsläge för att inte skada komponenter.

I den betydligt tunnare Playstation 4 har utrymmesbristen fått konstruktörerna att välja en lite mer komplicerad fläktlösning som oftast finns i bärbara datorer.

Men spelkonsolerna är inte bara vanliga pc-burkar med andra dekaler. Överallt på kretskorten finns speciallösningar och fiffiga detaljer som visar hur mycket utveckling som lagts ner av företagen för att bli värst i spelvärlden. En del skillnader är rent praktiska. Till exempel kan du byta hårddisk själv i en Playstation 4.

Filmen hittar du på Ny Tekniks webbplats från och med i dag.