Övriga nyheter
Ultratunt specialstål lika lätt som kolfiber i svenska båten
Den är stark, lätt som kolfiber och behöver aldrig målas. Ny Teknik tog en tur i bränslesnåla Elvira, den första båten byggd i Sandviks rostfria specialstål.
– Hade vi suttit i en kolfiberbåt så hade den gått sönder nu, säger kapten Håkan Rosén, grundare till Swedish Steel Yachts, när vi kör igenom de smältande isflaken vid Gävleåns mynning.
Vi hör ljudet av isen som krasar, men vi sitter tryggt. Elvira får varken bucklor eller skråmor trots att stålskrovet är ultratunt, bara 1,8 mm. Belastningen från isen tas upp av tio fjädrande balkar som löper från för till akter.
– Jag har inspirerats av vikingarnas snabba träbåtar med skrov som sviktade för att ta upp stötarna, säger Håkan Rosén.
Men i stället för trä är Elvira byggd av ett rostfritt specialstål som har utvecklats av Sandvik. Materialet är dyrare än vanligt fartygsstål. Men tack vare den fjädrande konstruktionen så räcker det med en stålplåt på 1,8 mm i stället för 5 mm i en traditionell båt. Därmed sjunker såväl kostnad som vikt. Och lägre vikt ger lägre bränsleförbrukning.
Sandvik Materials Technologys forskningschef Pasi Kangas känner bara till något enstaka fartyg som tidigare tillverkats helt i rostfritt stål, fast med mycket tjockare plåt. Därför följer han projektet med stort intresse.
– Det är underligt att ingen har kommit på att bygga båtar så här tidigare. Idén är jättebra och kan bli en ny industristandard för båtar, säger han.
Hösten 2013 fick Swedish Steel Yachts, SSY, 4,6 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga en prototyp. Den tänkta målgruppen var proffsanvändare som polisen, försvaret eller sjöräddningen.
Förra sommaren sjösattes 10,5 meter långa Elvira. Hon väger 4,5 ton full utrustad. Det är samma viktklass som en kolfiberbåt i motsvarande modell och lättare än en aluminiumbåt, enligt Håkan Rosén. Samtidigt är båten mycket mer stryktålig och den högpolerade ytan klarar sig utan bottenfärg.
Med dagens utrustning kostar hon 3,9 miljoner kronor. Utrustad som fritidsbåt skulle prislappen bli ungefär 3 miljoner kronor.
Intresset för den svenska stålbåten har snabbt tagit fart. Håkan Rosén berättar om diskussioner med franska marinen såväl som svenska varv och stridsbåtstillverkare. Han har lämnat offerter på en färja till ett svenskt rederi samt på ett tiotal servicebåtar till skotsk vindkraft och kazakstanska oljeplattformar.
Men än är ingen båt såld. I väntan på kundintäkter söker SSY cirka 5 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska gå till att effektivisera produktionen och till fortsatt marknadsföring och försäljning. På sikt vill SSY starta tillverkning i Gävle. För att de ska bli verklighet krävs ytterligare cirka 70 miljoner kronor.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!