Övriga nyheter

Ultratunt specialstål lika lätt som kolfiber i svenska båten

Elvira, den första båten byggd i Sandviks rostfria specialstål.
Elvira, den första båten byggd i Sandviks rostfria specialstål.
Fjädringen. Foto: Adrian Falk
Fjädringen. Foto: Adrian Falk
Håkan Rosén. Foto: Pernilla Wahlman
Håkan Rosén. Foto: Pernilla Wahlman

Den är stark, lätt som kolfiber och behöver aldrig målas. Ny Teknik tog en tur i bränslesnåla Elvira, den första båten byggd i Sandviks rostfria specialstål.

Publicerad

– Hade vi suttit i en kolfiberbåt så hade den gått sönder nu, säger kapten Håkan Rosén, grundare till Swedish Steel Yachts, när vi kör igenom de smältande isflaken vid Gävleåns mynning.

Vi hör ljudet av isen som krasar, men vi sitter tryggt. Elvira får varken bucklor eller skråmor trots att stålskrovet är ultratunt, bara 1,8 mm. Belastningen från isen tas upp av tio fjädrande balkar som löper från för till akter.

– Jag har inspirerats av vikingarnas snabba träbåtar med skrov som sviktade för att ta upp stötarna, säger Håkan Rosén.

Men i stället för trä är Elvira byggd av ett rostfritt specialstål som har utvecklats av Sandvik. Materialet är dyrare än vanligt fartygsstål. Men tack vare den fjädrande konstruktionen så räcker det med en stålplåt på 1,8 mm i stället för 5 mm i en traditionell båt. Därmed sjunker såväl kostnad som vikt. Och lägre vikt ger lägre bränsleförbrukning.

Sandvik Materials Technologys forskningschef Pasi Kangas känner bara till något enstaka fartyg som tidigare tillverkats helt i rostfritt stål, fast med mycket tjockare plåt. Därför följer han projektet med stort intresse.

– Det är underligt att ingen har kommit på att bygga båtar så här tidigare. Idén är jättebra och kan bli en ny industristandard för båtar, säger han.

Hösten 2013 fick Swedish Steel Yachts, SSY, 4,6 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga en prototyp. Den tänkta målgruppen var proffsanvändare som polisen, försvaret eller sjöräddningen.

Förra sommaren sjösattes 10,5 meter långa Elvira. Hon väger 4,5 ton full utrustad. Det är samma viktklass som en kolfiberbåt i motsvarande modell och lättare än en aluminiumbåt, enligt Håkan Rosén. Samtidigt är båten mycket mer stryktålig och den högpolerade ytan klarar sig utan bottenfärg.

Med dagens utrustning kostar hon 3,9 miljoner kronor. Utrustad som fritidsbåt skulle prislappen bli ungefär 3 miljoner kronor.

Intresset för den svenska stålbåten har snabbt tagit fart. Håkan Rosén berättar om diskussioner med franska marinen såväl som svenska varv och stridsbåtstillverkare. Han har lämnat offerter på en färja till ett svenskt rederi samt på ett tiotal servicebåtar till skotsk vindkraft och kazakstanska oljeplattformar.

Men än är ingen båt såld. I väntan på kundintäkter söker SSY cirka 5 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska gå till att effektivisera produktionen och till fortsatt marknadsföring och försäljning. På sikt vill SSY starta tillverkning i Gävle. För att de ska bli verklighet krävs ytterligare cirka 70 miljoner kronor.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Nya båten från Gävle

Stålet

Båten är helt tillverkad i ett rostfritt specialstål utvecklat av Sandvik. Det starka och korrosionshärdiga materialet används sedan 1990-talet inom olje- och gasindustrin till havs. Kilopriset är högre än för vanligt fartygsstål.

Skrovplåten tillverkas av Outokumpu. Förstärkningar, svetstråd, rör och stång till propelleraxlar tillverkas av Sandvik.

Ytbehandlingen

Under vattenytan är skrovet blankpolerat. Den spegelblanka ytan, som inte korroderar, gör att havslevande organismer har svårt att få fäste. Det som trots allt börjar växa när båten står still halkar av när båten kommer upp i några knop. Därför behövs varken bottenfärg eller underhåll.

Svetsningen

Elvira är tillverkad ur 130 laserskurna plåtstycken. Att svetsa det rostfria specialstålet var en utmaning. Stålet måste svalna i lagom takt efter svetsningen för att inte förlora sina egenskaper. SSY tog hjälp av AGA, som tog fram en ny svetsgasblandning, medan Sandvik och Outokumpu hjälpte till att utveckla en ny svetsmetod.

Fjädringen

Innanför skrovet finns en bärande konstruktion med tio profilerade balkar som löper mellan för och akter. När båten dunsar mot kraftiga vågor, is eller land så fjädrar balkarna och tar upp energin i stötarna. Därför kan skrovet göras extremt tunt, endast 1,8 mm. Vid mindre stötar sviktar skrovet inte alls, för att inte försämra båtens hydrodynamik.

Elvira

Längd: 10,5 meter.

Bredd: 3,5 meter.

Vikt: 4,5 ton fullt utrustad.

Motorer: 2 x 1,9 l turbodiesel (190 hk).

Fart: 27 knop med raka axlar.

Bränsleförbrukning: 1,85 l/distans i 20 knop.

Pris. 3,9 miljoner kronor fullt utrustad.

SSY

Gör: Ultralätt stålbåt.

Ort: Gävle.

Startår: 2012.

Anställda: 4.

Omsättning 2014: 0.

Riskkapital: 3,5 Mkr.

Huvudägare: Familjen Rosén.