Bygg

Tyst asfalt fungerar dåligt

Tyst asfalt fungerar inte i längden. Efter ett par tre år är den ljudabsorberande effekten i stort sett försvunnen, visar försök i Göteborg.

Publicerad

Det bullrar som vanligt på Högsboleden i centrala Göteborg.

Den tysta asfalt som lades på den bullriga gatan för mindre än tre år sedan har förlorat sin effekt, visar mätningar som nyligen gjorts av stadens trafikkontor.

– Vi vet att asfalten försämras med tiden. Men de här resultaten var sämre än väntat, säger projektledaren Jonas Bergqvist i tidningen Göteborgs-Posten.

Den tysta asfalt som lades på för knappt tre år sedan är mer än dubbelt så tjock och tre gånger så dyr som vanligt asfalt. Den tjocka mäter tio centimeter, den vanliga tre-fyra centimeter. Den tjockare asfalten liksom suger åt sig vibrationerna från bildäck och absorberar dem i hålrum längre ner i materialet. Under det första året ska ljudnivån dämpas med fem-sex decibel, en effekt som sedan ska klinga av och nästan försvinna efter fyra år.

Mätningar som gjordes strax efter att asfalten lades på visar också att bullret sänktes med sex decibel. En tystnad som blev kortvarig eftersom effekten av asfalten redan gått förlorad.

Vad Göteborg nu ska göra för att åtgärda de bullrigaste gatorna är inte beslutat ännu. På Högsboleden går det att lägga ny asfalt. Men det är dyrt. Ljuddämpande skärmar och vallar är ett alternativ.