Digitalisering

Twitter har låst Trumps konto – Facebook raderar video

Foto: Polaris
Foto: Polaris

Fyra personer har dött efter oroligheterna vid Kapitolium i Washington DC, uppger polisen. En av dem sköts inne i parlamentsbyggnaden. President Donald Trump har under våldsamheterna fortsatt elda på sina anhängare och under natten har Twitter stängt av hans konto och han kan inte längre använda plattformen.

Publicerad Uppdaterad

Protesterna i Washington DC övergick till våldsamheter och Donald Trumps anhängare tog sin in i Kapitolium, där en kvinna sköts till döds.

Trots flera uppmaningar att försöka gjuta olja på vågorna och mana till lugn fortsatte presidenten att pumpa ut sitt budskap om grovt valfusk och maningar om att inte låta "motståndarna" ta över makten.

"Det är sådant här som händer när utmärkta patrioter, som så länge har blivit illa och orättvist behandlade bryskt och ondskefullt, blir bestulna en fantastisk jordskredsseger", skriver han på Twitter.

Twitter fick nog

Till slut fick Twitter nog. Inlägget ovan var ett av tre som togs bort av företaget, som meddelade att de stänger av Trumps konto under tolv timmar. Om han inte tar bort fler inflammatoriska inlägg kommer kontot att fortsätta hållas låst.

Timmar senare meddelade såväl Facebook som Instagram att de gör som Twitter och låser presidentens konto.

"Vi gör det för att sammantaget bidrar, snarare än minskar, dessa inlägg, till risken för ökat våld", skriver Facebook i ett uttalande.

Facebook och Youtube har också tagit bort en video där Trump säger "we love you", om upprorsmakarna som stormade kongressen, skriver Techcrunch.