Populärteknik

Två försvarsjättar utvecklar nytt laservapen ihop

Laservapnet kan placeras på ett fordon, fartyg, flygplan eller fristående. Foto: General Atomic
Laservapnet kan placeras på ett fordon, fartyg, flygplan eller fristående. Foto: General Atomic

En högenergilaser i 100 kilowattsklassen som kan monteras på fordon. Boeing och General Atomics slår sina påsar ihop för att utveckla ett nytt laservapen.

Publicerad

Laservapen kan användas för att skydda sig mot angrepp från luften, till exempel robotar eller drönare. Men den praktiska användningen för vapentypen har ännu så länge varit begräsad.

Försvarsmaterialtillverkarna Boeing och General Atomics meddelar nu att de ger sig in i utvecklingen av laservapen tillsammans. Det handlar om en högenergilaser i 100 kilowattsklassen, som är skalbar upp till 250-kilowattsklassen. Vapnet kan till exempel placeras fristående eller monteras på ett fordon, fartyg eller flygplan.

General Atomics står för lasern, batterier och temperaturstyrning. Boeing utvecklar strålriktaren och programvaran för spårning av målet och riktning av vapnet.

Det framgår inte ifall vapensystemet tas fram med inriktning mot något särskilt inköpsprogram. Den amerikanska armén genomför just nu ett demonstrationsprogram som riktar in sig på samma typ av laservapen i 100 kilowattsklassen, monterat på ett fordon, kallat HEL TVD (High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator).

I fjol stod det klart att kontraktet värt 130 miljoner dollar för att bygga ett sådant demonstrationsfordon tilldelas ett samarbete mellan Dynetics och Lockheed Martin, som besegrade Raytheon, rapporterar Defense News.