Populärteknik
Tv-guide: Vad betyder orden? Och hur stor tv ska du köpa?

Ska du köpa en ny tv? Då kan du ha nytta av Ny Tekniks teknikguide om storlek, avstånd och skärmteknik. Vi har också en ordlista för att förklara de vanligaste tv-orden.
Hur stor tv ska du köpa?
För att få den bästa tittarupplevelsen för film och tv-serier på en högupplöst tv är en rekommendation att skärmen ska ta upp 40 procent av ditt synfält.
Det är enkelt att räkna ut ett lagom avstånd genom att ta storleken på tv:n i tum och multiplicera med 1,2. Då får du avståndet i tum, som sedan kan omvandlas till centimeter genom att gångra siffran med 2,54.
Räkneexempel om tv:n är på 55 tum: 55 * 1,2 * 2,54 = 1,6764. Idealavståndet är alltså knappt 168 centimeter.
För tv-apparater med lägre upplösning har det tidigare varit problem med att sitta för nära skärmen, då bilden lätt kan upplevas som odetaljerad eller pixlig. Med upplösningar på 4k och så småningom 8k går det att sitta betydligt närmare tv:n utan att tappa bildkvalitet.

Hur högt upp ska tv:n sitta?
Rekommendationen är att tv-skärmens mitt ska vara i ögonhöjd när du sitter i soffan. Sitter den på väggen kan det nog vara lägre än du tror. De flesta tv-bänkar är däremot anpassade för att skärmen ska hamna rätt.
Vad finns inne i tv-skärmen?
Lcd-apparater med led-belysning har dominerat tv-marknaden, men skärmteknikerna oled och qled har växt sig allt starkare. Framför allt bland mer exklusiva modeller. Så här funkar de olika skärmteknikerna.

LCD-LED
Det som kallas för led-tv är egentligen en vidareutveckling av lcd-tekniken. En led-tv har en lcd-skärm bestående av flytande kristaller. Skärmen lyses sedan upp bakifrån av lysdioder som antingen placerats längs med tv:ns kanter (edge-lit) eller direkt bakom lcd-panelen (back-lit).
Tekniken är billigare att använda än oled, men har nackdelar som sämre svärta och kontrast.

QLED/KVANTPRICKSSKÄRMAR
Kvantpricksskärmar är en vidareutveckling av lcd-tv. Skärmen är bakbelyst, men har ett filter av nanometerstora halvledande kristaller bakom lcd-panelen.
Beroende på storleken skickar prickarna ut antingen rött, grönt eller blått ljus. Det ger bättre ljusstyrka och fylligare färger än konventionell lcd.
Samsungs version av tekniken kallas qled. Men även andra tillverkare använder kvantprickar.

OLED
Oled-skärmar behöver inte någon bakgrundsbelysning. I stället används ett organiskt material (kolbaserat) som lyses upp i olika färger när det spänningssätts.
Tekniken är dyrare, men har fördelen att varje pixel kan tändas och släckas separat. Det ger en djupare svärta och högre kontrast än lcd-skärmar. Oled-paneler kan också göras tunnare eftersom bakgrundsbelysningen skippas.
Vad betyder alla begrepp och förkortningar?
Smart-tv: Samlingsnamn för uppkopplade tv-apparater som exempelvis kan ladda ner appar och visa innehåll från strömningstjänster utan att några extra boxar är anslutna.
Operativsystem: Precis som smarta mobiler har moderna tv-apparter ett operativsystem med ett grafiskt gränssnitt. Vanliga exempel är Samsung Tizen, LG:s WebOs och Android Tv.
Full hd, 4k och 8k: Tv:ns upplösningen mäts i antalet pixlar. Full-hd ger 1 920 x 1 080 pixlar, medan en 4k-tv har upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. 8k ger 7 680 x 4 320 pixlar, fyra gånger fler pixlar än 4K.
Ultra-hd: Tv-format som omfattar både 4k UHD (2160p) och 8k UHD (4320p). Efterföljare till formatet hd-tv.
Lcd-led: En led-tv har lcd-skärm med flytande kristaller där pixlarna är bakbelysta av lysdioder. Tekniken är billig, men har sämre svärta och kontraster än oled.
Oled: På en oled-tv kan varje enskild pixel lysas upp. Detta görs möjligt av ett lager av ett organiskt material som ger ifrån sig olika färger när det spänningssätts.
Mini-led: En vidareutveckling av lcd-tekniken med fler och mindre ljuskällor än en lcd-skärm. Ger ljusare bakbelysta skärmar med högre kontrast och bättre svärta.
Hdr, High Dynamic Range: Standard som använder metadata för bättre kontrast och färgomfång samt mer realitiska färger scen för scen inför uppspelning. Vanliga tekniker är öppna standarden HDR10 och Dolby Vision, som i stället skickar metadata kontinuerligt.
Dolby Atmos och DTS: Nya standarder för surroundljud som baseras runt konventionella 5.1- eller 7.1-ljudsystem, men lägger till två eller fyra takhögtalare.
Hdmi: Standard för ljud- och bildöverföring mellan exempelvis en digitalbox och tv-apparater i en enda kabel. Nya HDMI 2.1 ger bland annat stöd för 8k-upplösning i 60 biler per sekund (60 Hz).