Samhälle

Tusentals svenska Facebookanvändare drabbade av dataläckan

Över 55.000 svenska användarkonton kan finnas med bland de uppemot 87 miljoner Facebookkonton vars personliga uppgifter läckt till det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Publicerad

Totalt uppskattar Facebook att 55.337 svenska användarkonton ”potentiellt” kan ha drabbats i den växande skandalen, skriver Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, i ett mejl till TT.

Visserligen ska endast 12 svenska användarkonton ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informationen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner är det många fler som ovetande delat med sig av sina uppgifter.

Beroende på när man laddat ner appen kan företaget ha fått tillgång till olika mängder data som till exempel mejladress, födelsedagar, hemstad, adress, foton, video samt information om vad personen gillat eller publicerat på plattformen samt vänner.

Personuppgifter kan ha påverkat valet

Informationen tros ha använts för att påverka det amerikanska valet. Facebook, som även fått kritik för att inte jobba tillräckligt aktivt med att förhindra spridningen av falska nyheter, säger nu att man ser allvarligt på det som hänt och jobbar aktivt för att plattformen inte ska användas för att undergräva demokrati.

Inför det svenska riksdagsvalet har Facebook varit i kontakt med både Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), skriver Münster.

”Vi har hållit möten med både Valmyndigheten och MSB, samtal som kommer fortgå och som inleddes mer än ett år före valet. För att förhindra oegentligheter vill vi införa flera åtgärder för att skydda politiska partier och kandidaters konton”.

Facebook har också upprättat direktkontakt med MSB ifall något allvarligt skulle inträffa, skriver han.

Användare ska tilldelas information på sajten

Majoriteten, drygt 70 miljoner av de uppemot 87 miljoner användare som drabbats, finns enligt Facebooks beräkningar i USA. Resten är fördelade över en rad länder, däribland Filippinerna (omkring 1,2 miljoner), Indonesien (1,1 miljoner) och Storbritannien (1,1 miljoner).

Cambridge Analytica hävdar dock, i ett pressmeddelande, att man tagit del av data från max 30 miljoner människor.

Facebook har också genomfört flera förändringar för att förhindra att data kommer i orätta händer i fortsättningen, skriver Peter Münster.

Från och med 9 april kommer användare bland annat få en länk högst upp i sitt nyhetsflöde där de kan se vilka appar de använder och vilken information de delar med sig av, skriver Peter Münster.