Populärteknik

Tummen ned för filmen om Steve Jobs

Till vänster Steve Jobs och Steve Wozniak i spelfilmen om Apples grundare. Till höger hur de såg ut i verkligheten. Foto: Open Road Films & Scanpix
Till vänster Steve Jobs och Steve Wozniak i spelfilmen om Apples grundare. Till höger hur de såg ut i verkligheten. Foto: Open Road Films & Scanpix

Den nya dramadokumentären om Steve Jobs sågas av de flesta kritiker. Ytlig och falsk historieskrivning är några omdömen.

Publicerad

Nu har filmen "Jobs" haft premiär i USA. Dramadokumentären om Apples grundare Steve Jobs som porträtteras av Aston Kutcher.

Men den får genomgående dålig kritik.

En av de missnöjda är Steve Jobs tidiga kompanjon Steve Wozniak.

"Jag tycker synd om många personer som jag känner som porträtterats på ett felaktigt sätt när det gäller deras samverkan med Jobs och företaget", skriver Steve Wozniak i en recension för sajten Gizmodo.

Han tycker även det är trist att filmen i stort sett slutar när "den store Jobs till slut får produktframgång (iPod) och förändrade så många människors liv".

New York Times gillar inte gestaltningen:

"Stev Jobs skulle blivit galen om han hade vetat att att den nya filmen om hans liv har samma sex appeal som en Powerpointpresentation".

The Guardian liknar Aston Kutchers skådespelarinsats med en "besindränkt trasa som aldrig nås av en gnista som kan tända den".

Men det finns andra som gillar prestationen.

"Aston Kutcher ser ut som Jobs, går som han och lyckas verkligen krypa in under skinnet", skriver exempelvis The San Francisco Chronicle.

Steve Wozniak är också ganska nöjd med skådespelarinsatsen.

"I stort sett var den bra", skriver han.

Cnets kritiker är mest besviken över att filmen är så ytlig med tanke på den omfattande historieskrivningen som finns dokumenterad.

Sajten Rotten Tomatoes har gjort en sammanställning av betygen från 88 recensioner av "Jobs". Enligt den får filmen bra omdömen i 22 recensioner medan den sågas i 66. Snittbetyget på en tio-gradig skala är enligt Rotten Tomatoes 4,9.

Se trailer om Jobs:

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/nryTz9iBqEI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>