Populärteknik

Trumps order: USA ska ha rätt till gruvbrytning på månen

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT
Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT
Foto: Chris O'Meara
Foto: Chris O'Meara

Donald Trump har utfärdat en presidentorder om att satsa på gruvbrytning på månen, Mars och asteroider.

Publicerad Uppdaterad

För fem år sedan drev den amerikanska kongressen igenom en lag som låter amerikanska bolag använda resurser från månen och asteroider. Nu följer president Donald Trump upp med en exekutiv order som deklarerar att USA anser sig ha rätt att nyttja resurser på bland annat månen.

”Amerikaner bör ha rätt att ägna sig åt kommersiell utforskning, inhämtning och användning av resurser i rymden, i enighet med gällande lagar. Yttre rymden är en juridiskt och fysiskt unik domän för mänsklig aktivitet, och USA ser den inte som en global allmänning”, står det i dekretet.

Amerikanska myndigheter får nu i uppdrag att söka internationellt stöd för den amerikanska synen på resurser i rymden, och undersöka möjligheterna att teckna multilaterala avtal kring kommersialiseringen av rymdens resurser.

Möjligheten att ägna sig åt gruvdrift i rymden ska vara en viktig förutsättning för det pågående Artemis-programmet. Nasa har fått i uppdrag att genomföra en bemannad expedition till månen 2024 och ska ha anlagt en permanent bas där mot slutet av det här årtiondet.

”För att långsiktigt utforska och göra vetenskapliga upptäcker på månen, Mars och andra himlakroppar krävs partnerskap med kommersiella aktörer för att hämta in och använda resurser, inklusive vatten och vissa mineraler, i yttre rymden”, står det i presidentens order.

Även den europeiska rymdorganisationen ESA har uttryckt intresse för gruvdrift på månen. Förra året började de undersöka möjligheterna att genomföra en obemannad expedition för att testa att bryta och förädla regolit för att kunna göra raketbränsle.