Digitalisering

Trion som ligger före alla andra på 5g

Mobilbolagen försöker överträffa varandra på 5g just nu på grund av mässor i London och Shanghai.– Ericsson, Huawei och Nokia ligger ljusår före alla andra inom 5g, säger Martin Nilsson, analyschef på Nordea.

Publicerad

5g World-mötet är inne på sin andra och sista dag i London. Den stora mobilmässan MWC i Shanghai öppnade också i går, men fortsätter till och med fredag 1 juli.

Det förklarar mängden av pressreleaser om 5g som skickats ut de senaste dagarna.

Nokia skickade ut en release där man uppger sig ha världens mest 5g-klara nätverk, "det första 5g-nätet någonsin som körs på en kommersiell plattform".

Men vilken av de tre stora tillverkarna som leder 5g-utevcklingen går inte att säga.

– Alla tre kan som vanligt hävda att de är först och snabbast med 5g - i någon nisch. Det enda som man kan säga säkert är att det är dessa tre det handlar om. De ligger ljusår före de andra på systemsidan. På samma sätt är Qualcomm helt ledande på 5g för terminalerna, säger Martin Nilsson, analyschef på Nordea.

ZTE och Samsung ligger alltså långt efter Ericsson, Huawei och Nokia, enligt Martin Nilsson.

Inför de pågående 5g-mässorna har Ericsson tillsammans med koreanska SK telecom visat "programmerbar 5g". Den svenska telekomjätten har också berättat om sitt nya hastighetsrekord med 5g från en buss.

I London finns flera av bolagen utmärkelser, så brukar det vara på den typen av möten.

  • Ericsson fick utmärkelsen "Största bidragsgivare till 5g-standarden".
  • Huawei fick utmärkelsen "största bidragsgivare till 5g-forskning och utveckling". Den kinesiska tillverkaren fick också pris tillsammans med Deutsche telekom för "mest intressanta partnerskap för 5g-försök".
  • Nokia fick nöja sig med en eloge för "mest väsentliga utveckling av ett kommersiellt 4g-nät".

I London visar Ericsson och Kings College upp en 5g-demo där en läkare kan diagnosticera och operera på distans med hjälp av mobilnätet.

Läkaren "opererar" med hjälp av en handske med haptiska sensorer. som styr det mekaniska finger som gör själva undersökningen och som ger återkoppling till handsken. Utan de korta svarstiderna i 5g-nätet hade detta inte varit möjligt.

När Ny Teknik ber Joakim Sorelius, chef för Ericssons 5g-arkitektur, välja ut det mest intressanta som visas i London, pekar han - kanske inte så förvånande - på två av Ericssons nyheter.

– 5g kommer att drivas av nya användningsbehov, så det viktigaste och mest intressanta på årets 5g World är demonstrationen av en fjärrstyrd operation samt multi-gigabit per sekund- uppkopplingen med ett fordon som rör sig. Dessa två visar på den inneboende förändringen av affärer och nätverk för 5g, säger han.