Innovation

Tre svenskar tävlar om europeiskt innovationspris

Tre svenskar finns med bland de nominerade till Europeiska patentverkets årliga uppfinnarpris.

Publicerad

I kategorin "små och medelstora företag" tävlar John Elvesjö och Mårten Skogö, två av grundarna till det snabbväxande företaget Tobii som utvecklar teknik för att styra datorer med ögonen. Idén fick John Elvesjö av en slump när han läste teknisk fysik på KTH, men jobbade parallellt på Ytkemiska institutet med kameror och bildbehandling för att följa runda objekt i sedimenteringsprocesser.

- Jag tänkte att kan man mäta riktningen på partiklar, så kan man mäta riktningen på ögonen, sa John Elvesjö till Ny Teknik i en tidigare intervju.

Sagt och gjort. De vände på kameran, upptäckte att den följde ögonen och därmed var grunden till Tobii lagd. Företaget har sedan starten 2001 vuxit till 570 anställda.

Tekniken bygger på flera projektorer som skickar ut ett nära infrarött sjus mot användarens ögon. En eller flera kameror fångar upp det ljus som reflekteras på ögonen. Matematiska algoritmer avgör vilken punkt blicken är riktad mot.

- Om tio år kommer vi se eyetracking som en självklar funktion i varje mobiltelefon, bil, dator och tv. Det är jag helt övertygad om, säger John Elvesjö.

Den tredje nominerade är den tidigare ABB-ingenjören Gunnar Asplund. Han tävlar i klassen "industri" för sina insatser för tekniken "HVDC Light" som möjliggör överföring av högspänd likström under jord och över långa avstånd utan stora förluster. Uppfinningen beskrivs som en hörnsten i den gröna energiomställningen eftersom den kan transportera energi från vind- och solkraftsparker till områden med stort energibehov.

Gunnar Asplund arbetade inom ABB i 35 år och är den som lett utvecklingen av HVDC Light. I dag arbetar han som konsult och som vd i företaget Elways som utvecklar teknik för elektrifiering av vägar.

Vinnarna tillkännages vid en ceremoni i Paris den 11 juni.