Tekniknyheter

Transportstyrelsens ordförande lämnar

Rolf Annerberg, ordförande Transportstyrelsen. Foto: Christine Olsson/TT
Rolf Annerberg, ordförande Transportstyrelsen. Foto: Christine Olsson/TT
Anna Johansson (S), infrastrukturminister. Foto: Patrik C Österberg / IBL
Anna Johansson (S), infrastrukturminister. Foto: Patrik C Österberg / IBL

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett att få lämna sitt uppdrag, meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en pressträff.

Publicerad

Det blir en av följderna av myndighetens IT-skandal.

Anna Johansson lägger ansvaret på myndigheten.

– Det fulla ansvaret för hela den här processen har legat och ligger hos Transportstyrelsen. Men regeringen ser väldigt allvarligt på det här, säger hon.

Regeringen anser att Statens ansvarsnämnd bör pröva om den sparkade myndighetschefen Maria Ågren ska skiljas från sin tjänst i regeringskansliet helt och hållet, enligt Johansson. Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg skiljs från sitt uppdrag, säger Anna Johansson vid pressträffen.

Enligt Johansson är det klarlagt i förundersökningen att styrelsen känt till vad som hänt inom Transportstyrelsen. Därför kommer delar av styrelsen bytas ut.

Turerna kring Transportstyrelsen startade med att generaldirektören för myndigheten, Maria Ågren, sparkades i vintras med motiveringen att hon och regeringen haft ”olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Ett halvår senare kom det fram att hon ansvarat för en IT-upphandling där icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige, även polisens och militärens.

Genom materialet gick det också att spåra personer med skyddad identitet, efterlysta fordon och rutter för värdetransportbilar. Där fanns också information om hur mycket tung trafik som vägar, broar och flygplatser tål, skriver Dagens Nyheter som har gått igenom Säpos förundersökning.

Maria Ågren avskedades den 19 januari 2017 som generaldirektör och har fått ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet.

Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg kände till lagbrottet redan 2015, enligt förundersökningen, rapporterar SVT. Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, tycker att det är ”tveksamt” om Rolf Annerberg kan sitta kvar på sin post.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson har KU-anmält både Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven. Han vill att konstitutionsutskottet granskar hur de båda har agerat i ärendet.