Övriga nyheter

Trafikverket: Man får väga nyttan mot kostnaden med led-lampor

Henrik Gidlund. Foto: Christina Sundien
Henrik Gidlund. Foto: Christina Sundien

Det går att skydda led-lampor mot åska. Men Trafikverket ifrågasätter om det är ekonomiskt försvarbart.

Publicerad

Led-armaturer kan skadas på fler sätt av plötsliga förändringar i spänningen, så kallade transienter:

• Alla eller enstaka lysdioder kan gå sönder.

• Driftdonet, som matar lysdioderna med likström, kan haverera.

• I ”intelligenta” armaturer kan kommunikationsenheten slås ut.

Därför har många – men inte alla – led-armaturer ett inbyggt skydd mot överspänningar. Skyddsnivån är ofta mellan 3 och 10 kilovolt. Men när åskan slår ner kan betydligt högre spänningar än så spridas längs elledningarna.

Efter åskproblemen i Danmark diskuteras därför nya sätt att skydda armaturerna. Ett förslag är att bygga in överspänningsskydd som klarar upp till 40 kilovolt i lyktstolparna. Åtgärden skulle kosta flera hundra kronor per armatur.

– Frågan är om det är ekonomiskt försvarbart. Det är som när man väljer försäkring: man får väga nyttan mot kostnaden, säger Henrik Gidlund, specialist på el och belysning på Trafikverket.

Myndigheten har hittills installerat cirka 5 000 led-armaturer, och vid två tillfällen misstänks elektroniken ha skadats av transienter. Den ena gången efter åska, den andra gången tros källan vara järnvägens kontaktledning.

I dag kräver Trafikverket att överspänningsskyddet ska klara 3 kilovolt.

– Vi har inte tillräckligt med erfarenhet för att veta om det räcker. Vi kommer följa upp hur många åskskador det blir och se om det finns anledning att ställa högre krav, säger Henrik Gidlund.

Samtidigt efterlyser han mer information i leverantörernas datablad. Vad händer till exempel när skyddet slagits ut vid ett blixtnedslag? Slocknar lampan så att man förstår att armaturen skadats? Eller lyser den vidare utan skydd och riskerar att haverera nästa gång?

– Leverantörerna har inte så stort fokus på transientskydd och vissa har svårt att svara på frågorna, säger Henrik Gidlund.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!