Samhälle

Trafikflygplan kraschat i Afghanistan

Foto: Tariq Ghazniwal/AP/TT
Foto: Tariq Ghazniwal/AP/TT
Ett trafikflygplan tillhörande det statsägda flygbolaget Ariana har kraschat i provinsen Ghazni i centrala Afghanistan. Foto: TT
Ett trafikflygplan tillhörande det statsägda flygbolaget Ariana har kraschat i provinsen Ghazni i centrala Afghanistan. Foto: TT

USA:s försvarsdepartement bekräftar att det flygplan som på måndagen kraschade i den afghanska provinsen Ghazni tillhör den amerikanska militären, men förnekar talibanuppgifter om att planet skulle ha skjutits ned.

Publicerad

(Uppdaterad)

USA har inte officiellt uttalat sig om antalet offer, men enligt anonyma militärkällor befann sig endast ett fåtal ombord.

Kraschen som ägde rum strax efter klockan 13, lokal tid, omgärdades av flera frågetecken. I ett tidigt skede uppgav afghanska myndighetskällor att det rörde sig om ett reguljärt passagerarplan från statsägda flygbolaget Ariana, något som senare dementerades.

Talibanerna uppgav i ett uttalande att det handlade om ett amerikanskt militärflygplan och att flera högt uppsatta CIA-officerare omkommit, men flera versioner av uttalandet cirkulerade och det var oklart om den fundamentalistiska rörelsen påstod sig ha skjutit ned planet eller enbart rapporterat om kraschen.

Amerikanskt militärflyg

USA bekräftade några timmar senare att flygplanet, en Bombardier E-11A, tillhör den amerikanska militären.

"Orsaken till kraschen utreds men det finns inga indikationer på att kraschen orsakades av fientlig eldgivning", skriver överste Sonny Leggett, talesperson för de amerikanska styrkorna i Afghanistan, på Twitter.

Leggett dementerar samtidigt talibanuppgifter om att en helikopter ska ha kraschat i grannprovinsen Paktika.

"Talibanernas påståenden om att ytterligare luftfordon har kraschat är falska."

Få personer ombord

Kraschen ägde rum i provinsen Ghazni i östra Afghanistan, som i stor utsträckning kontrolleras av talibanerna, vilket har försvårat räddnings- och bärgningsarbetet.

Det har inte kommit några officiella uttalanden från USA om skadade eller döda, men till Reuters säger en anonym militärkälla att färre än fem personer befann sig ombord.

Till det amerikanska public service-bolaget NPR säger en anonym amerikansk myndighetskälla att två personer befann sig ombord och att bägge omkom i kraschen.

Wifi i himlen

Enligt tidningen Stars & Stripes, som ägs av det amerikanska försvarsdepartmentet men är redaktionellt oberoende, har USA fyra plan av modell Bombardier E-11A i Afghanistan.

Något av flygplanen befinner sig konstant i luften och fungerar ”som wifi i himlen”, vilket tillåter kommunikation mellan ledningscentraler och soldater i fält.