Startup

Tommy Johansson lämnar Amra: ”Svåraste som finns”

Han har varit med på 33-listan fem gånger. Sålt bolag till Apple. Nyligen utsågs Tommy Johannson även till 'Linköpings Näringslivsdiamant 2018'. Foto: Patrik Ekenblom
Han har varit med på 33-listan fem gånger. Sålt bolag till Apple. Nyligen utsågs Tommy Johannson även till "Linköpings Näringslivsdiamant 2018". Foto: Patrik Ekenblom

Som vd för det hyllade startupbolaget Amra fick Tommy Johansson ibland ta till okonventionella metoder för att nå målen. Men nu har han avvecklat sig själv.

Publicerad

Tommy Johansson har bråda dagar just nu. I oktober klev han av som vd för medicinteknikbolaget Amra i Linköping. I samma veva blev han utsedd till "Linköpings Näringslivsdiamant 2018" för sina insatser för hemstadens näringsliv. Sedan dess har telefonen ringt konstant.

– Jag har fått flera jobberbjudanden avseende nya vd-jobb, styrelseuppdrag och delägarskap i andra tillväxtbolag. Resan med Amra har bitvis varit tuff, men jag vill inte lämna startup-världen och kommer inte att trappa ner tempot nu, säger Tommy Johansson till Ny Teknik.

Han har en lång karriär bakom sig. Efter studier i industriell ekonomi i slutet av 1970-talet har Tommy Johansson jobbat på Saab, Ericsson, Nokia och IFS, där han bland annat hade en post som vice vd.

2008 tog han steget in i startup-världen när han blev vd för Saabs 3D-bolag C3 Technologies, som såldes till Apple 2012 för ett miljardbelopp. Bolaget hann vara med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan två år i rad innan uppköpet.

Säkrade 80 miljoner kronor i riskkapital

Nästa uppdrag blev som vd för medicinteknikbolaget Amra. Linköpingsbolaget har utvecklat en teknik för att analysera exakt hur mycket fett och muskler som sitter på olika delar av kroppen.

Mätningar utförs med en magnetkamera, och bilderna från skanningen analyseras sedan av Amras egenutvecklade mjukvara. Analysen kan användas som underlag för att bedöma risken för att en patient ska drabbas av allvarliga metabola sjukdomar som diabetes, leversjukdomar och hjärtinfarkt. Innovationen gav Amra plats på 33-listan under tre år.

I början av 2017 tog Amra in 80 miljoner kronor i riskkapital, och har i dag kunder på privata kliniker och sjukhus i Sverige, Storbritannien, Polen och USA, där 70 procent av kunderna finns. För att stärka bolagets position på marknaden tar nu amerikanen Eric Converse över som vd. Beslutet togs av Tommy Johansson själv, och rekrytering har pågått sedan i februari i år.

– Målet för Amra är att bygga ett globalt bolag. För att kunna göra det måste vi lyckas i USA. Eric Converse har tidigare varit vd för ett Nasdaq-noterat medicinteknikföretag och har djupa kunskaper om den amerikanska branschen, vilket är värdefullt för Amra. Tanken är att han ska jobba från USA, men innan det ska han bo tre månader i Linköping för att lära känna bolaget och den svenska kulturen.

Tommy Johanssons sorti från Amra innebär inte att han lämnar den svenska startupbranschen. Dels kommer Johansson att ta konsultuppdrag som rådgivare för uppstartsbolag, dels kommer han att föreläsa om sina erfarenheter från tiden med Amra och C3 Technologies.

"Ta aldrig ett nej för ett nej"

Han har också axlat rollen som investerare och affärsängel i företaget Active Partners. Investeringar är redan gjorda i augmentet reality-bolaget XM Reality och fyra, fem andra lovande teknikbolag. I ett av dem, det Linköpingsbaserade tandimplantatsföretaget Addbio, går han även in som styrelseordförande.

Hur mycket har du investerat i Addbio och övriga bolag?

– Det vill jag inte gå in på. Men det rör sig om en hel del pengar, ja.

Hur känns att lämna Amra, egentligen?

– Det är väldigt blandade känslor. Jag har byggt upp bolaget från grunden och rekryterat alla 35 anställda. Det svåraste som finns för en vd är att avveckla sig själv. Det jobbigaste har varit att jag inte har kunnat berätta om planerna förrän allt var klart. Samtidigt känns det skönt att lämna över till en person som är så pass kompetent. Jag har också lyckats med mina mål för Amra – som att ta bolaget till USA. Amra hamnade dessutom nyligen på Red Herrings lista över de 100 mest lovande bolagen i världen under 2018. Det känns som ett bra avslut. Resan med Amra har varit fantastisk.

Vad är det viktigaste du har lärt dig under tiden med Amra?

– Ta aldrig ett nej för nej. När vi skulle ta in kapital i 80 miljonersklassen ville vi gärna ha med en amerikansk läkemedelsjätte bland investerarna. Jag lyckades boka ett telefonmöte med en investerare på Pfizer Venture. Mötet gick OK, men sedan blev det tyst i flera månader. Min kontakt svarade varken i telefon eller på mejl. Till slut skickade jag ett sms och påstod att jag var på väg till New York, och undrade därför om vi inte kunde fortsätta vårt samtal där. Det ville han – vilket ledde till att jag fick planera om hela min vecka och faktiskt boka en resa till USA på riktigt. Mötet med Pfizer blev framgångsrikt, och att vi fick in dem som investerare ledde senare till att även Novo Seeds och Industrifonden gick in med pengar.

Tommy Johansson

Ålder: 62

Utbildning: Industriell ekonomi vid Linköpings universitet.

Bakgrund: Nyckelroller hos Saab, Ericsson och Nokia. Vice VD på IFS.Vd för startupbolagen C3 Technologies och Amra.

År på 33-listan: 2010, 2011 (C3 Technologies), samt 2014, 2015, 2016 (Amra).