Säkerhet

Tjuvar utnyttjar senaste biltekniken

Foto: Volvo
Foto: Volvo

Så kallade reläattacker mot nyckellösa bilar har ökat markant under 2018, enligt försäkringsbolaget If. Ett råd till bilägarna är att förvara nyckeln i en plåtburk i hallen.

Publicerad

Brottslingar utnyttjar den senaste tekniken som bilindustrin utvecklat för att göra livet lättare för bilägarna. Ägare till moderna bilar, åtminstone dyrare modeller, behöver inte röra bilnyckeln för att öppna dörrarna eller starta bilen. Trådlös teknik läser av att nyckeln finns i närheten och det är något som brottslingar utnyttjat i allt större utsträckning under 2018.

Det har varit känt en längre tid att störsändare använts vid stora parkeringsplatser, till exempel stormarknader, och när bilägaren tror sig låst bilen är den fortfarande öppen och tjuvar har kunnat länsa den på värdesaker.

Trådlösa nycklar låser upp bilen

Nästa steg i brottslingarnas teknikutveckling är användandet av reläsändare. Tjuvarna rör sig i bostadsområden där dyrare bilar står parkerade och om det ligger en modern bilnyckel i hallen, vilket det ofta gör, plockar sändaren upp den signalen och skickar den vidare till bilen som öppnas och kan startas.

”Förra året fick vi nästan inga anmälningar om dessa så kallade reläattacker, men i år är läget ett helt annat. Sedan vårvintern har vi tagit emot ett flertal anmälningar i veckan”, säger Josefin Hamilton, ansvarig för det skadeförebyggande arbetet på If i ett pressmeddelande.

Enligt If har dock ”vanliga” bilstölder och reservdelsstölder minskat under 2018 jämfört med de två föregående åren.