Populärteknik

Tips: 6 poddar om farliga sjukdomar

Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Dataspel och film och virusutbrott har fått ett uppsving sedan det nya coronaviruset började dominera nyhetssändningarna. Vill du lära dig mer om virus, epidemier och botemedel kommer här tips på sex informativa podcasts för den vetgirige lyssnaren.

Publicerad

Det nya coronaviruset har inte bara dominerat nyhetshändelserna de senaste veckorna, det har också gett populärkulturella ringar på vattnet.

Steven Soderbergs virusfilm Contagion från 2011 har blivit en av de mest tittade filmerna på Itunes. Dataspelet Plague Inc, som går ut på att skapa sitt eget supervirus, från 2012 har plötsligt börjat klättra på appbutikernas topplistor.

Men för den som vill lära sig mer om globala sjukdomar, virus och hur botemedel skapas finns det också en uppsjö av poddar och podcastavsnitt att ta till. Här är sex tips om du vill förkovra dig.

1. Patient Zero: Lyme Disease

I serien försöker journalister vid New Hampshire Public Radio att gräva i den märkliga sjukdomsbilden och de olika behandlingsmetoderna kring den kontroversiella diagnosen kronisk borrelia. En sjukdom som många säger sig lida av trots att den helt saknar vetenskapligt stöd. Teamet, som tidigare har hyllats för true crime-podden Bear Brooks, tar sitt avstamp i den lilla orten Old Lyme i delstaten Conneticut, där borrelia först kom att uppmärksammas i USA under 1970-talet.

2. Radiolab: Patient Zero

Den populära långköraren Radiolab har flera gånger dykt in i sjukdomarnas mystiska värld. Ett avsnitt som känns extra aktuellt kallas också det för Patient Zero, och här söker reportrarna ursprunget till flera stora sjukdomsutbrott. De undersöker hur aids-epdimin startade, ebolautbrottet i Västafrika 2014 och berättar historien om Mary Mallon, eller Typhoid Mary som hon är mer känd som.

Om du gillar tilltalet kommer du säkert att älska avsnittet Devil Cancer, som handlar om en mystisk cancersjukdom som drabbat djurarten tasmansk djävul.

3. This Podcast Will Kill You

Epidemiologerna Erin Welsh och Erin Allmann går i varje avsnitt av podden ingående och med enorm entusiasm igenom en sjukdoms symptom, historia, spridning och hur den påverkat eller påverkar världen. Från influensa och cystisk fibros till ebola, denguefeber och gula febern. Det är långa, pratiga och väldigt underhållande avsnitt om några av historiens värsta åkommor.

4. P3 Dystopia: Pandemi

Sveriges Radios undergångspodd P3 Dystopia har också tagit sig an pandemin som hot mot mänskligheten. En drygt timmeslång djupdykning i hur en farsot kan spridas över världen.

5. Revisionist History: The Obscure Virus Club

Någon som studerade virus och hur de är uppbygda var genetikern Howard Temin. Hans upptäckter banade bland annat väg för dagens bromsmediciner mot hiv. Ett avsnitt av Malcolm Gladwells historiepodd Revisionist History kretsar kring hur Temin och hans forskarkollegor ändrade vår syn på hur virus fungerar. Upptäcker som gick på tvären mot den etablerade vetenskapen, och som efter snåriga turer slutar i ett Nobelpris.

6. Emerging Infectious Diseases

Den som vill gå bortom det populärvetenskapliga kan också hitta sitt. Den amerikanska folkhälsomyndigheten Center for disease control and prevention, CDC, har sin egen podd där de verkligen går till djupet med infektionssjukdomar som sprids världen över. Lite torrare avsnitt kanske, men oerhört mycket information i ganska så kondenserat format.