Digitalisering

Testa superdatorn Watsons grillsås

För tre år sedan slog den två stormästare i Jeopardy. Nu har IBMs dator Watson fått nytt jobb. Denna gång som kock.

Publicerad

IBM-datorn Watson är ett så kallat kognitivt system som förstår mänskligt språk och kan svara på komplexa frågor. I januari 2011 slog Watson världen med häpnad genom att besegra två stormästare i frågespelet Jeopardy.

Efter det har Watson utvecklats för att till exempel hjälpa läkare att ställa rätt diagnos och för att svara på frågor hos företags kundtjänster.

Nu har Watson programmerats för ytterligare ett område: matlagning.

Tillsammans med den amerikanska mattidningen Bon Appétit utvecklar IBM en app där Watson skapar nya recept.

Ett exempel på datorns matlagningskonst är dessa revben, ett av de recept som Bon Appétit tagit fram inför USAs nationaldag, i dag fredag den 4 juli.

I appen, som ännu inte lanserats, anger användaren rättens huvudingredienser och i vilken stil den ska lagas. Det går också att tala om vad som inte får ingå.

Utifrån dessa data komponerar Watson ett recept med tillagningsinstruktioner. Till sin hjälp har datorn en receptdatabas som den analyserar med avseende på vilka ingredienser som verkar passa ihop och som förekommer i olika typer av kök.

Watson lutar sig också mot kunskap om hur olika smaker kompletterar varandra och kan kombineras. Under testfasen föreslog datorn till exempel en vietnamesisk äppelkebab med fläskkött, äpplen, champinjoner och jordgubbar.

Enligt IBM fungerade receptet förvånansvärt bra eftersom ingredienserna alla innehöll ett ämne - "decanal" - som höll ihop smakerna.

Fler av Watsons recept finns här