Populärteknik

Test: Fem populära trådlösa in-ears – ”Dags att klippa sladden”

Ny Teknik testar trådlösa in-ears, så kallade true wireless. Jabra, Master & Dynamics, Sennheiser, Sony och Sudio. Hur bra är tekniken, är det hög tid att klippa sladden? Ny Tekniks Viktor Krylmark testar, och reder ut.

Publicerad

Jag är van användare av in-ears men har alltid haft trådade sådana eller semi-trådlösa, det vill säga den varianten med ett snöre som vilar på nacken. Ett återkommande problem för mig har dock varit att jag upplevt att hörlurarna gärna trillar ur öronen. Det var med den bakgrunden jag gav mig på uppdraget att testa fem trådlösa in-ears. Hur jobbigt kommer det inte att bli när de trillar ur öronen utan en säkerhetslina i form av en hörlurssladd?

Men det hände inte. Inte en enda gång. Jo okej, en gång hände det i samband med ett svettigt pass på gymmet. Men annars har alla fem paren suttit väldigt bra i öronen. Det får mig att ana att det är tråden som varit problemet tidigare. Nu får snäckorna sitta i öronen utan något som drar lite i dem.

Apple och dess hängivna fans har med Airpods krattat manegen och under ett par års tid sett till att accessoaren – plastbitar utan tråd i öronen – nu är socialt accepterad. Men jag ska ärligt säga att det ändå till en början kändes lite fånigt med trådlösa in-ears.

Nästan varje gång en stor mobiltillverkare släpper en telefon är det stort fokus på 3,5-jackets vara, eller icke vara. Efter de här veckornas testande kan jag inte annat säga än att det är dags att släppa sargen och klippa sladden. Jag önskar alla ett trådlöst liv.

Vilka hörlurar är det som har testats då? Jo dessa:

  • Sony WF-1000XM3.
  • Sudio Tolv.
  • Jabra Elite 65T.
  • Master & Dynamics MW07.
  • Sennheiser Momentum True Wireless.
Sony WF-1000XM3. Foto: Sony
Sony WF-1000XM3. Foto: Sony

Test: Sony WF-1000XM3 – Bra ljud men problem med brusreduceringen

Sonys brusreducerande trådlösa in-ears andas premium. De kommer med ett tjusigt laddningsetui. I paketet kommer också ett stort antal öronpluppar, både i gummi och skum. Alla sitter bekvämt, särskilt de i skum. Jag skulle säga att av de hörlurar jag testat så har dessa bäst ljudbild, med en hyfsat fyllig bas.

Den tillhörande appen, som finns för både Ios och Android, är enkel att navigera i och känns modern och bjuder på många finesser. Den känns genomtänkt.

Brusreduceringen lämnar däremot lite mer att önska. Speciellt när man är på språng. När jag cyklar tar brusreduceringen nästan över musiken, särskilt i högre hastigheter. Det blir som ett väldigt starkt white noise eftersom funktionen på något sätt verkar ha svårt att hantera vinden. Vid stillasittande är brusreduceringen dock bra. I bullriga kontorslandskap gör den verkligen jobbet. Du kan i appen också ställa in hur mycket genomlyssning du vill ha, och hur brusreduceringen ska fungera om du sitter stilla, är på språng eller reser.

En annan bra grej är att hörlurarna pausar uppspelningen automatiskt om man tar ut en hörlur.

På utsidan av hörlurarna sitter touchknappar. I appen kan du ställa in vad du vill styra med dessa. Det är trevligt, få andra tillverkare tillåter den här typen av anpassning. Däremot upplever jag att knapparna är lite för känsliga. Ska man försöka rätta till hörluren är de väldigt lätta att komma emot, och plötsligt har man råkat pausa låten eller aktiverat Google-assistenten.

Fler av de andra hörlurarna jag testat är lite nättare. Sony WF-1000XM3 sitter bra, men jag tycker nog att de tar lite väl stor plats på huvudets siluett. De sticker liksom ut på ett Shrek-aktigt sätt.

En annan liten svaghet med dessa hörlurar skulle jag säga är samtalet. Personen man pratar med verkar ha svårt att höra vad man säger.

Fakta: Sony WF-1000XM3

Batteritid: Upp till 6 timmar, med ytterligare 18 timmar trådlös laddning.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 5.0. Stöd för SBC och AAC.

IP-certifiering: .

Dedikerad app: Ja.

Aktiv brusreducering: Ja.

Pris cirka: 2600 kronor.

Master & Dynamics MW07. Foto: Viktor Krylmark
Master & Dynamics MW07. Foto: Viktor Krylmark

Test: Master & Dynamics MW07 – Design framför funktion

Kaxiga amerikanska Master & Dynamics har skapat ett par riktigt smidigt in-ears med modellen MW07. De kommer med ett stort urval pluppar samt två varianter av vingar. Dessa vingar vilar alltså på insidan av örats antihelix, det vill säga bågen lite innanför örats yttre gräns. Vilket gör att hörlurarna sitter väldigt stilla i örat. Dessutom bekvämt.

I stället för touch, som fler andra tillverkare satsat på, så har MW07 små fysiska knappar. Jag tycker de är bra. De syns knappt och svarar snabbt vid knapptryck. På den ena luren sitter två knappar, där man reglerar ljudet. På den andra luren en knapp där man antingen svarar om det ringer, eller pausar/återstartar vad man lyssnar på. Vill man inte trycka på knappen räcker det med att ta ut en hörlur ur örat för att uppspelningen automatiskt ska pausas.

M07 är den överlägset dyraste hörluren i testet och ljudet är bra. Men hörlurarna kommer utan app. Och är inte brusreducerande mer än på det sättet att du faktiskt pluggar in något i öronen. Men en dedikerad app och brusreducering är kanske något man hade väntat av ett par hörlurar som kostar runt 3000 kronor. Funktionsmässigt är MW07 i och med det nyss nämnda rätt tråkiga.

I stället har tillverkaren lagt krutet på design – och det är en snygg lur de levererar. Innan hörlurarna anlände till redaktionen var jag osäker på den kvadratiska plattan som pryder luren. Det var lite svårt att få en bild av hur stor den var. Det visade sig att inte var alls stor, utan ser rätt naturlig ut mot örat. Testlurarna vi fick skickade till oss kom i färgen pärlemor och ser lyxiga ut. Gillar man inte pärlemor så finns fler färger att välja på i butik.

Hörlurarna kommer med en fin liten plåtask, där de också laddas, med eller utan tråd. Helt ok samtalskvalitet.

Hur summerar man dessa kostsamma öronsnäckor då? Jag gillar dem. Har du en djup plånbok, ett ointresse av en massa funktioner, uppskattar komfort, bra ljud, och gillar design? Då kan det vara hörlurarna för dig.

Fakta: Master & Dynamics MW07

Batteritid: Upp till 3,5 timmar. Tre trådlösa laddningar, ger totalt 14 timmars lyssningstid.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 4.2.

IP-certifiering: IPX4.

Dedikerad app: Nej.

Brusreducering: Nej.

Pris cirka: 3200 kronor.

Sudio Tolv. Foto: Sudio
Sudio Tolv. Foto: Sudio

Test: Sudio Tolv – Stilrena hörlurar med grafen

Sudio med sin modell Tolv är den hörluren med lägst pris i vårt test. Trots det skiljer sig kvaliteten inte överdrivet mycket mot sina dyrare konkurrenter.

Tolv är ett par nätta hörlurar med minimalistisk design med en stabil ljudbild, och klarar upp till 7 timmars lyssningstid, vilket är extremt bra. Det finns ingen app, och brusreducering kommer inte på tal. Men med tanke på priset kanske det är funktioner man inte kan räkna med.

Hörlurarna sitter bra i örat, så länge man inte tränar. Det är i alla fall min upplevelse av dem. Det här är den enda hörluren jag tappat och det var just i samband med ett gympass. Tolv skulle må bra av en vinge. Framför datorn, eller på promenad är det inga problem.

En intressant detalj med hörlurarna är att högtalarelementet är gjort av ämnet grafen, som är ett väldigt slitstarkt material. Det gör att även vid hög ljudvolym blir inte elementet skadat – och ljudbilden ska behållas ren även vid hög volym.

Även om ljudet är bra så lämnar samtalskvaliteten en del att önska.

Det sitter en fysisk knapp på varje snäcka. Funktionsmässigt ligger hörlurarna lite efter sin tid. På den vänstra knappen byter man låtar bakåt i flödet (två tryck). Den högra pausar/startar det man lyssnar på igen med ett tryck. Så svarar man även på inkommande samtal. Med två tryck byter du låt framåt i flödet. Ljudet får man justera på sin telefon. Knapparna är fina, men kräver viss kraft när man trycker på dem, vilket inte är helt skönt för örat när hörlurarna sitter i.

Hörlurarna kommer med fyra silikonpluppar. Laddningsasken är precis som hörlurarna stilren och ger fyra trådlösa laddningar. Här är Sudio riktigt bra, här har man gjort läxan. Just batteritid har jag förstått ofta är en av trösklarna som gör att vissa har svårt att kliva över till den ljusa världen av trådlösa in-ears.

Fakta: Sudio tolv

Batteritid: Upp till 7 timmar lyssningstid. Går att ladda 4 gånger trådlöst för totalt 35 timmars lyssningstid.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

IP-certifiering: -

Dedikerad app: Nej.

Brusreducering: Nej.

Pris cirka: 1100 kronor.

Jabra Elite 65T. Foto: Jabra
Jabra Elite 65T. Foto: Jabra

Test: Jabra Elite 65T – Fantastisk app

Smaken är som bekant delad. Men jag måste säga att Jabra vinner inga poäng på design. Deras hörlurar ser, vid sidan av de andra hörlurarna i testet lite tråkiga ut. Laddningsetuit är svart och plastigt.

Men allt i livet är inte design. Elite 65T kompenserar på flera andra punkter. Väl i örat känns hörluren smidig och passerar lite som vilken lur som helst egentligen. Konstruktionen gör att den sitter bra i örat, trots att hörluren saknar vingar. Ljudet är så bra som man kan förvänta sig av ett par trådlösa hörlurar. Och den tillhörande appen. Den tillhörande appen! Wow-faktor, den är faktiskt riktigt bra, bäst av alla i testet. Via den kan man aktivera brusreducering, och då välja hur mycket genomlyssning man vill ha när man jobbpendlar eller sitter stilla. Extra mycket gillar jag funktionen där man kan förstärka brusreduceringen med olika ljud som till exempel regn-ljud, vågskvalp, och olika varianter av white noise. Hur bra som helst när man behöver stänga ute omvärlden och koncentrera sig.

Hörlurarna har knappar på utsidan. Dessa är tyvärr lite väl svåraktiverade och kräver viss elegans i rörelsen. Vänstra hörluren har en knapp markerad med plus och minus. Där man kan justera volymen (snabbt tryck) eller byta låt (ett längre tryck). Den högra är ytterligare lite mer avancerad. Här svarar man på inkommande samtal, pausar musik, justerar genomlyssningen av omgivande ljus eller aktiverar röststyrningen. Det är alltså en hel del knappkommandon att hålla reda på.

Funktionsmässigt och ljudmässigt tycker jag Jabra Elite 65T presterar bra mot sina konkurrenter. Lyssningstid på upp till 5 timmar är bra, vilket kan förlängas med ytterligare 10 timmar med laddningsetuit.

Fakta: Jabra Elite 65t

Batteritid: 5 timmar, som kan förlängas med 10 timmar i laddningsasken.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

IP-certifiering: IPX5.

Dedikerad app: Ja.

Aktiv brusreducering: Ja.

Pris cirka: 1400 kronor.

Sennheiser Momentum True Wireless. Foto: Viktor Krylmark
Sennheiser Momentum True Wireless. Foto: Viktor Krylmark

Test: Sennheiser Momentum True Wireless – Synd att de är så dyra

Sennheiser har ett gott rykte. När jag testar Momentum True Wireless förstår jag varför. Ska jag utse en vinnare i testet så blir det nog dessa.

Hörlurarna är svarta, diskreta med en silvrig touchplatta på utsidan. Där sitter också loggan. Vid första anblick ser hörlurarna lite bulliga ut. Men passformen är genomtänkt och de smälter in rätt bra mot örat när man väl skruvat in dem på plats. Där sitter de oförskämt bra – trots avsaknaden av vingar.

Ljudmässigt finns inget att klaga på. Och i den dedikerade appen, som förvisso är ganska sparsmakad funktionsmässigt, kan man via eq:n förstärka bas eller diskant. I den kan man också aktivera genomlyssning. Dock inte nivån på genomlyssningen, den är av eller på.

Touchknapparna på hörlurarna är lagom känsliga. På den vänstra luren pausar du musik (snabbt tryck), byter låt (två tryck) eller sänker volymen (långt tryck). På den högra höjer du volymen (långt tryck) eller svarar på samtal/aktiverar röststyrningen (ett tryck), nekar samtal eller aktiverar/inaktiverar genomlyssningen (två tryck).

Skön passform, bra ljud, battertid om 4 timmar, och tjusig laddningsdosa klädd i grått tyg. Sennheiser kan sina hörlurar, men de kan också ta betalt. Ett cirkapris om 2700 kronor är näst dyrast i testet.

Fakta: Sennheiser Momentum True Wireless

Batteritid: Upp till 4 timmar som kan förlängas med 8 timmar i laddningsdosan.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

IP-certifiering: IPX4.

Dedikerad app: Ja.

Genomlyssning: Ja.

Pris cirka: 2700 kronor.

Texten är uppdaterad.