Samhälle

Test av "litet flygande Tjernobyl" kan orsakat rysk explosion

Foto: TT
Foto: TT

Fem kärntekniker miste nyligen livet i samband med en explosion på en rysk militärbas. Flera analytiker hävdar nu att olyckan kan ha orsakats av tester av ett nytt supervapen som kallas ett "flygande Tjernobyl".

Publicerad

Uppgifterna kring den explosionen som under torsdagen inträffade på militära testanläggningen i Dvinabukten utanför Archangelsk i Ryssland har varit knapphändiga.

Ryska myndigheter har hittills varit sparsamma med detaljer kring händelsen. På en direkt fråga om explosionen under en presskonferens, svarade Kremls talesperson Dmitrij Peskov att "alla relevanta myndigheter jobbar för att garantera ryska medborgares säkerhet", enligt nyhetsbyrån Interfax. Peskov har senare också sagt att olyckor händer, men att "Ryssland är långt fram i utvecklingen av en avancerad vapenarsenal.

Efter explosionen steg strålningsnivåerna kraftigt i staden Severodvinsk. Enligt det ryska statliga väderinstitutet Rosgidromet registrerades nivåer som är 16 gånger över det normala.

Ökade strålningsnivåerna

Detta väcker stor oro och misstänksamhet runt om i världen. Bland annat har amerikanska kärnteknikexperter uttryckt misstankar om att Ryssland försökte testa en atomdriven kryssningsrobot. Dessa uppgifter har dock ännu inte bemötts av Ryssland.

Den Moskva-baserade tidningen Novaya Gazeta är inne på samma spår. Tidningen skriver att explosionen ägde rum i samband med att Ryssland testade vad som kallas för ett "flygande Tjernobyl". Därför ökade strålningsnivåerna kraftigt. Enligt den respekterade analytikern Yulia Latynina var det just det ultramoderna vapnet "Burevestnik" som exploderade.

Men vad är ett "flygande Tjernobyl"? För att kunna reda ut det måste vi backa bandet till 2018, och Vladimir Putins årliga tal i överhuset.

Under talet pratade president Putin om Rysslands stora satsningar på militären. Landets försvarsmakt är stor, men har också ansetts som ganska omodern. Så är det inte längre, enligt den ryska presidenten. Ett besked som rev ner applåder.

– Ingen annan i världen har någonting liknande, sa Putin.

Vladimir Putin visade också en video som påstods visa en testuppskjutning av en överljudsrobot som är kärnkraftsdriven. Enligt videon ska projektilen ha oändligt lång räckvidd, och ska dessutom inte skjutas ned av befintliga antirobotsystem.

Där har vi alltså det som i dag, enligt Yulia Latynina, kallas för "flygande Tjernobyl".

Putin: Burevestnik-tester framgångsrika

– Det är mycket troligt att det är den som exploderade, skriver Latynina i Novaya Gazeta. Om det var "Burevestnik", hamnade de inre delarna av dess kärnreaktor, eller troligen vätskan som flyter i den, utanför.

Vidare skriver Latynina: "En flygande kärnreaktor, även om du isolerar dess aktiva zon från arbetsorganet med en flytande zon, så förblir det en liten flygande Tjernobyl.

Förra året hävdade Putin att tester med "Burevestnik" var framgångsrika. Detta har ifrågasatts av västerländska experter, skriver Mirror. Som hänvisar till källor som sagt att endast två test av 13 varit delvis framgångsrika från i år.