Digitalisering

Telias fria Facebooksurf anmäls till PTS

Surf på Facebook, Whatsapp, Messenger, Kik, Twitter och Instagram blir gratis för Teliakunder. Foto: Pixabay
Surf på Facebook, Whatsapp, Messenger, Kik, Twitter och Instagram blir gratis för Teliakunder. Foto: Pixabay

Telias erbjudande om gratis mobilsurf mot sociala nätverk gillas inte av alla. Sedan igår har Post och Telestyrelsen, PTS, mottagit flera anmälningar mot tjänsten.

Publicerad

Igår meddelade operatören Telia att företagets mobilkunder ska kunna använda Facebook, Whatsapp, Messenger, Kik, Twitter och Instagram utan ett det påverkar kundens månatliga mobilpott. Det nya erbjudandet uppskattas inte av alla.

Enligt kritikerna bryter Telias fria Facebook-data mot reglerna för nätneutralitet genom att ge Facebook och de andra tjänsterna en gräddfil till konsumenten. Det skulle enligt kritikerna till exempel göra det svårare för andra sociala nätverk som vill konkurrera.

Sedan i går har PTS tagit emot 16 anmälningar mot Telias erbjudande. Enligt myndighetens presschef Peter Ekstedt har PTS tidigare bara tagit emot "enstaka" anmälningar som rört nätneutralitet.

De nya reglerna kring nätneutralitet som träder i kraft nu i månadsskiftet ger PTS möjlighet att granska Telias affärsmetoder med utgångspunkt från nätneutralitet. Peter Ekstedt tolkar anmälningarna som att det finns ett konsumentintresse för att myndigheten ska genomföra en sådan granskning.