Premium

Telia: ”Viktig faktor att ha det bästa nätet”

Utbyggnaden av de svenska 5g-näten är i full gång. Som vanligt pågår en intensiv kamp om att ha det bästa och snabbaste nätet. Telia leder i Stockholm och tänker behålla den positionen när nätet kommande år täcker allt fler svenskar.

Publicerad Senast uppdaterad

Nyligen presenterades resultatet av mätningar av de svenska operatörernas 5g-nät i Stockholm. Mätningarna genomfördes av det tyska ingenjörs- och mätföretaget Umlaut, på uppdrag av Telia.

Telia fick i mätningen 969 av 1000 möjliga poäng. På andra plats finns Telenor på 905 poäng, Tele 2 på 902 poäng och Tre på 891 poäng. Telia är vinnare i samtliga fyra kategorier som Umlaut mätt: webbsurfning, streaming via Youtube, uppladdning och nedladdning av filer.

– Det här var en undersökning begränsad till Stockholm och visar hur 5g-näten fungerar ut ett användarperspektiv, men den ger även en fingervisning om vad svenska användare kan förvänta sig kommande år, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, till Ny Teknik.

Vad betyder en sådan här teknisk men begränsad mätning för er?

– Tekniska mätningar viktiga för oss och ger oss viktiga insikter när vi fortsätter att bygga ut 5g. Sedan är det roligt att vinna test, säger han.

Hur viktigt är det för er operatörer att ha det snabbaste nätet?

– Nätet är allt viktigare för våra kunder generellt. De förlitar sig på oss mer och mer, att vi har ett fungerande mobilnät dygnet runt. Det gäller både privatpersoner och företag som vill ha fungerande mobilnät. Vi har redan positionen att vi erbjuder det bästa nätet och det är en viktig faktor för oss att alltid erbjuda det bästa nätet, säger han.

Målet: Samma täckning som 4g-nätet

Telia har som mål att deras 5g-nät ska ha samma befolkningstäckning som det nuvarande 4g-nätet – det vill säga 99 procent.

– Under 2023 kommer 90 procent täckas av 5g. De sista procenten kommer åren efter det, så allt sker relativt snabbt. Vi moderniserar hela vårt makronät med en klusterplan som sträcker sig fram till 2025. En stor del av moderniseringen syftar till att öka kapaciteten och prestandan för alla, men vi genomför även dedikerad 5g-utbyggnad för enskilda kunder, säger Staffan Åkesson.

Hur har PTS besked om att ni inte får använda utrustning från kinesiska Huawei påverkat era utbyggnadsplaner?

– Det har relativt liten påverkan för oss. Vi använder oss främst av andra leverantörer, som Ericsson i radionätet och Nokia i våra corenät, och det fortsätter vi med, säger han.

För tio år sedan byggde ni ut 4g-näten. Är det några betydande skillnader när ni bygger nästa generations mobilnät?

– Rent tekniskt hur man bygger nätet är det inte så stora skillnader. Den stora förändringen är hur nätet används. I dag är uppkopplingen viktig dygnet runt, så var det inte då. När vi byggde 4g kunde vi göra avbrott i flera dagar när vi behövde göra förändringar. Det funkar inte nu. Uppkopplingen är lika viktig för människor som el och vatten och det ställer krav på kortare avbrott och mer informationsarbete.

Staffan Åkesson är teknikchef på Telia. Foto: Telia

Enligt Staffan Åkesson har cirka hälften av alla mobiler som köps i dag stöd för 5g. Andelen 5g-telefoner väntas öka under nästa år när i stort sett alla nya modeller är 5g-lurar. Vilka hastigheter och prestanda kan man då förvänta sig - blir det gigabithastigheter?

Telia hävdade nyligen att de satt inofficiellt hastighetsrekord när de mätte upp 2,2 Gbit/s med en Iphone 12 i centrala Stockholm. Den höga hastigheten kunde nås tack vare det frekvensutrymme i 3,5 GHz-bandet som Telia köpte i 5g-auktionen tidigare i år.

– Det visar vad nätet är kapabelt till i praktiken och sätter ribban för det vi vill åstadkomma. Det pushar oss att bygga ett nät där så många som möjligt ska få gigabithastighet, säger Staffan Åkesson.

Stort hopp till 5g för bredband

Förutom bättre prestanda för mobilanvändarna ställer Telia stort hopp till 5g som bärare för fasta bredbandsuppkopplingar.

– Fast bredbandsuppkoppling via mobilnätet är en trend. Vi har testat detta i Skövde och det visar sig att vi kan leverera gigabithastigheter med 5g som bärare, som komplement till fiber. Det gör att många fler enklare kan få snabbt bredband hemma, avslutar Staffan Åkesson.