Digitalisering

Telia om säkerhetsfrågan kring Huawei: Större fråga än en leverantör

Telias vd Johan Dennelind. Foto: TT
Telias vd Johan Dennelind. Foto: TT

Telias vd Johan Dennelind hoppas att säkerhetsfrågor får stort utrymme på årets mobilmässa i Barcelona.

Publicerad

Han står fast vid sin syn på kinesiska Huawei som är en av Telias leverantörer.

– Vi har varit ute och satt vår position tidigt och har inte ändrat vår syn. Det här är en större fråga än en leverantör, ett land, säger Johan Dennelind, till TT över telefon från mässan.

Striden mellan amerikanska myndigheter och kinesiska Huawei har på förhand bedömts ta mycket plats på mobilmässan som annars brukar fokusera mycket på nya produkter och tekniker.

Säkerhetsfrågan pekar han ut som den absolut viktigaste för telekombolagen för att kunna skapa förtroende.

– Det är ingen ny fråga. Sen att den nu poppar upp med ett företag i fokus har flera skäl, säger Johan Dennelind.

Johan Dennelind vill inte ge sin syn på hur det skulle påverka branschen om fler länder skulle införa förbud mot Huawei.

– Vi kan inte spekulera i vad någon annan kanske kommer att göra. Det är väldigt få länder som gjort slag i saken och infört sanktioner eller liknande. Majoriteten har faktiskt fortfarande en balanserad syn, att man tittar på och utreder frågan, säger han.

”Har Huawei som en viktig leverantör”

Telia har i dag Huawei som leverantör i några länder, som Dennelind inte vill specificera. Och man väljer sina leverantörer med omsorg, säger han.

– Vi har Huawei som en viktig leverantör i dag, så självklart vågar vi det. Skulle det dyka upp saker genom de diskussioner vi har får vi hantera det. Det är vår tydliga position. Fram tills dess är det nästan oansvarigt att göra något annat.

Enligt honom sätter debatten som pågår fingret på vilka frågor Telia behöver säkra att få svar på både från leverantörer och från myndigheter i de länder där bolaget agerar.

– Vi är delaktiga både lokalt och globalt i den här frågan.

Hans förväntningar och förhoppningar för mässan som precis dragit igång är att diskussionerna kring 5G och säkerhet ska blir mer konkreta.

– Det tror jag att vi kommer att se. Det behövs komma ner en nivå innan vi ser hur vi ska ta 5G vidare på ett bredare plan i Sverige, säger Johan Dennelind.