Säkerhet

Telia Norge nobbar Huawei

Ericsson ska bygga Telias 5g-nät i Norge. Därmed avslutas också Telia Norges förbindelse med kinesiska Huawei, skriver norska medier.

Publicerad

I samband med uppgraderingen till 5g tar operatören in utrustning från Ericsson i stället.

Telia Norge och Telenor har tillsammans 15 000 basstationer, varav 6000 tillhör Telia Norge. De är levererade av Huawei, enligt tidningen Dagens Næringsliv.

Ska vara klart 2023

Basstationerna från Huawei ska nu ersättas av Ericssonprodukter när nätet uppgraderas till 5G. Målsättningen är att detta ska vara klart 2023.

”Vi ser fram emot att arbeta med vår mångåriga teknikpartner Ericsson i den fortsatta digitaliseringen av det norska samhället genom att introducera 5g. Tillsammans med våra kunder kommer vi att utforska möjligheter och utveckla nya tjänster vilket kommer att ytterligare stärka affärsmöjligheterna med 5g”, säger Christian Luiga, tillförordnad vd och koncernchef för Telia Company i ett pressmeddelande.

Beslutet följer nu samma linje som exempelvis danska operatören TDC valt att göra tidigare. Huawei har under längre tid varit i konflikt med USA då säkerhetsmyndigheter har varnat för risken att utrustning från kinesiska leverantörer kan utnyttjas för spionage.

Samtidigt har Säkerhetspolisen uppmärksammat att det finns en lag i Kina som kräver att landets medborgare och företag bidrar till landets underrättelseverksamhet.

Förnekat spionage

Huawei har konsekvent förnekat att företaget skulle äga sig åt spionage och från Huawei Norge utlovas till tidningen Dagens Næringsliv fortsatt hårt jobb för att hantera övriga engagemang bolaget har.

USA har dock krävt att landets allierade ska bojkotta just Huawei. Ett av de senaste exempel är Polen, där staten har stoppat det kinesiska bolaget från att leverera en 5G-lösning.

Från norskt håll har man inte beslutat om någon bojkott och landets digitaliseringsminister Nikolai Astrup säger att de inte krävt någon förändring av Telia Norge.

Under hösten ska även norska Telenor välja 5g-leverantör efter det att bolaget gett i uppdrag till Ericsson och den finländska konkurrenten Nokia att uppgradera befintliga mobilnät.