Digitalisering

Telia lanserar billigt mobilt bredband i Nepal

Tomas Olsson, en av grundarna till Joors och Göran Ingemarsson, Sverigerepresentant för amerikanska F5 Networks. Foto: Lars Anders Karlberg
Tomas Olsson, en av grundarna till Joors och Göran Ingemarsson, Sverigerepresentant för amerikanska F5 Networks. Foto: Lars Anders Karlberg

Telia Sonera står i startgroparna att lansera reklamfinansierat mobilt bredband i Eurasien med start i Nepal före sommaren. Bakom tekniken står det lilla svenska telekomföretaget Joors i samarbete med amerikanska teknikföretaget F5 Networks.

Publicerad

- I de här länderna är det för dyrt med mobilt internet för gemene man. Med vår reklamfinansierade modell blir det billigare och i vissa fall helt gratis. Telia Sonera kommer att lanserade tjänsten som "affordable internet", säger Tomas Olsson, en av grundarna till Joors, med ett långt förflutet i nordiska telekomföretag, främst inom Telenor.

Joors lanserade en reklamfinansierad mobil bredbandstjänst redan 2012, som virtuell operatör i Telias nät.

- Vi hade cirka 10 000 abonnenter som mest, bland annat i ett samarbete med LO. Men det krävdes större volymer och muskler för att kunna fortsätta med eget varumärke så vi valde att vidareutveckla tekniken för att i stället gå i partnerskap med en stor operatör. Och där är vi nu med Telia Sonera, säger Tomas Olsson som grundade Joors tillsammans med Carl Aspenberg, som tidigare arbetade på Ericsson.

Telia Sonera äger lokala teleoperatörer och har en stor verksamhet i en rad länder i Eurasien. I Nepal heter operatören Ncell

Men mobilt internet är fortfarande en lyxvara för många mobilkunder. Därför lockar Joors och F5:s "freemium-tjänst" där videoreklam ger operatören nya intäkter och gör det möjligt att sälja kontantkort med internetuppkoppling till ett överkomligt pris. Reklamen säljs av det amerikanska företaget Ntent.

- De här länderna utgör en jättemarknad som Telia Sonera inte når med dagens affärsmodeller. I dag finns det 2,5 miljarder människor i världen som inte använder mobilt bredband. Vi går in och skapar en intäktsström för operatören genom reklam samtidigt som det skapar en positiv utveckling i hela samhället, säger Tomas Olsson.

Enbart Nepal har 30 miljoner invånare. De flesta har internet, men få har mobilt internet.

- Jag har varit i Nepal ett antal gånger de senaste åren. Det är fascinerande hur viktig mobilen är för människorna. Många har i dag inte råd med en smartphone, men det kommer. Priserna pressas från alla kinesiska och indiska mobiltillverkare och i dag kostar den billigaste kanske 30 dollar. Det är mobilen som kommer att stå för internetuppkopplingen i de här länderna. De hoppar över alla de bredbandssteg som vi har tagit, säger Tomas Olsson.

Så här fungerar det.

Man köper ett kontantkort laddat med ett visst belopp som ger ett visst antal megabyte datanedladdning, typ 5-10 öre per MB.

Man laddar också ned Ncell:s app för "affordable internet" för att den vägen koppla upp sig på internet.

Via appen får man tillgång till hela internet. Man debiteras för nedladdad megabyte men får en viss mängd internet gratis varje månad plus att man alltid har gratis tillgång till Wikipedia, Twitter och de tre största tidningarna i landet. Även om de förbetalda megabyten är konsumerade kommer man åt dessa gratistjänster.

Reklamen kommer upp när man går ur "sleep mode". Man räknar med att kunna visa 5-10 reklaminslag per dag. Vill man bara ringa kan man klicka bort reklamen, men så fort man vill ut på internet kommer reklamvideon upp.

- Med vår teknikplattform kan operatören snabbt gå ut med nya aktiviteter på kontantkortet/abonnemanget, till exempel att gratis visa en fotbollsmatch eller något annat evenemang, säger Tomas Olsson.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!