Digitalisering

Telia köper svenska iot-bolaget Fältcom

New York City Department of Transportation, Nyc Dot, använder Fältcoms teknik för att iot-anpassa busshållsplatser i New York. Foto: Fältcom
New York City Department of Transportation, Nyc Dot, använder Fältcoms teknik för att iot-anpassa busshållsplatser i New York. Foto: Fältcom

Telia växlar upp sin satsning på internet of things, iot. Nyförvärvet Fältcom ska spela en nyckelroll i operatörens utveckling av tekniska lösningar för den uppkopplade staden.

Publicerad

Nyheten om att Telia Company köper Fältcom kommer bara några veckor efter besked att Limes Audio, även de ett Umeåbolag, blir en del av Google.

Läs mer:

Fältcom grundades 1998 och har i dag ett 40-tal anställda. Bolaget har tagit fram en öppen plattform för internet of thing och appar med över 160 000 installerade enheter över hela världen. Bland annat används plattformen för att koppla upp lokalbussar i USA mot nätet.

Målet med uppköpet är att Fältcom ska spela en nyckelroll i en särskild satsning hos Telia på uppkopplade städer.

– Kombinationen av bra produkter och tjänster, begåvade och passionerade människor kommer att positionera oss som den ledande tjänsteleverantören inom smart kollektivtrafik samtidigt som vi lägger grunden för fortsatt expansion inom smarta transporter, logistik och smarta städer, säger Brendan Ives, chef för Division X, som är Telias nya enhet för investeringar inom e-hälsa, analysverktyg och iot.

Planen är att Fältcom ska fortsätta bedriva sin verksamhet från Umeå. Efter att affärens slutförts, vilket väntas ske under februari, kommer iot-bolaget att bli en del av Telias Division X, rapporterar Infotech Umeå.

– Det innebär att vi får tillgång till nya geografiska marknader i norra Europa. Dessutom får vi tillgång till Telias hela säljkår, säger Mikael Långström, vd för Fältcom till sajten.

Företaget är marknadsledande i Skandinavien för mobila plattformar på bussar och i Sverige är alla fartkameror utrustade med Fältcoms teknik. De största ägarna är Industrifonden och Seb Venture Capital, med en ägarandel på totalt 93 procent. Resterande sju procent ägs av Fältcoms anställda.

– Företagets satsning på innovation och en plattform öppen för samarbeten har lönat sig. Företaget har idag en drömposition för att driva den fortsatta dynamiska tillväxten inom IoT-området framåt, säger Per Anell från Industrifonden.

Hur mycket som Telia Company betalar för Fältcom har inte offentliggjorts.