Digitalisering

Telenorchefers datorer angripna av trojan

Flera chefer i norska telekomkoncernen Telenor har utsattas för omfattande industrispionage via en avancerad trojan som infekterat deras datorer.

Publicerad

-Vi har blivit bestulna på känsliga dokument. Deras datorer tömdes på bland annat på mejl, filer och personlig data, säger Kristin Tønnessen, informationschef i Telenor.

Det är första gången i Telenors historia som ett allvarligt fall av industrispionage anmäls till den norska säkerhetspolisen Kripos, uppger Kristin Tønnessen för Ny Teknik.

I går söndag uppgav Aftenposten att flera chefer i den norska telekomkoncernen fått sina datorer tömda på all information efter en omfattande it-attack.

Enligt Kristin Tønnessen upptäckte en bemannad, övervakningscentral i telekomkoncernen för några dagar sedan att onormal internettrafik sändes ut från chefernas datorer. Man agerade snabbt och stoppade utflödet och avbröt dataintrånget. Men då hade chefernas datorer redan tappats på mejl, filer och andra dokument

-Vi ser mycket allvarligt på det som har skett och vill gärna varna andra verksamheter för att de här allvarliga och komplexa hoten finns, säger Kristin Tønnessen, som en förklaring till varför bolaget nu vill offentliggöra dataintrånget, som anmäldes till Kripos så sent som i fredags.

Hon berättar att angriparen använt sig av så kallad phishing. Angriparna har skickat olika typer av falska mejl till de drabbade cheferna. I mejlen har det bland funnits länkar infekterade zip-fil eller infekterade hemsidor. Avsändarna har utgett sig för att komma kända avsändare, bland annat leverantörer.

Men när cheferna har klickat på länkarna har deras datorer blivit infekterat med en trojan, ett spionprogram. Vem eller vilka angriparna kan vara vill Kristin Tønnessen inte spekulera i.

-De vi har att göra med är kriminella med betydande resurser, som använt sig av en skräddarsydd programvara som var okänd för leverantörerna av våra säkerhetsskydd, säger hon.

Hon säger sig inte kunna uppge hur många chefer som drabbats men det handlar om centralt placerade personer i bolaget.

Telenor har nu lämnat över information om händelsen till den norska säkerhetspolisen som dragit i gång en polisutredning. Bolaget har också informerat andra norska statliga säkerhetsmyndigheter och det norska militära cyberförsvaret.