Digitalisering

Telekomjätte köper Sprint för 135 miljarder

Japanska teleoperatören Sofbank köper majoriteten i amerikanska operatören Sprint för 135 miljarder kronor. Enligt Ericsson är Softbank en av världens mest avancerade mobiloperatörer.

Publicerad

I dag blev det klart att japanska Softbank köper 70 procent av mobiloperatören Sprint Nextel för 20,1 miljarder dollar, motsvarande 135 miljarder kronor.

Av totalsumman används 80 miljarder kronor för köp av Sprint-aktier på börsen, och resterande 55 miljarder kronor betalas direkt till bolaget via en nyemssion. Det ökade kapitaltillskottet innebär att bolaget kan påskynda utbyggnaden av sitt 4g-näter i USA. Därmed ökar möjligheterna att ta upp kampen med de två stora amerikanska operatörerna AT&T samt Verizon Wireless.

Från början satsade Sprint på den amerikanska mobilstandarden cdma, och hade planer på att bygga ett 4g-nät baserat på wimax-standarden. Men i takt med att resten av världen satsade på 4g-standarden lte, så ändrade sig företagsledningen och valde lte.

Sedan 2009 är det Ericsson som driver Sprints mobilnät.

I somras öppnade Sprint sitt 4g-nät på flera marknader i USA. Bolaget säljer numera Iphone 5 och är numera den enda operatör som erbjuder sina mobilkunder obegränsad datatrafik.

Softbank, som nu blir majoritetsägare i Sprint, är japans tredje största mobiloperatör, men den som växer snabbast. Enligt Ericsson är den japanska uppstickaren en av de mest avancerade mobiloperatörerna i världen. Datatrafiken har varit bolagets fokus sedan starten.

Men köpet av Sprint väntas Softbank kunna pressa inköpspriser både vad gäller nätutrustning och mobiler.

Det spekuleras redan i ett nästa steg, där Sprint går samman med T-Mobile i USA, som är den amerikanska marknadens tredje största operatör.