Digitalisering

Telefonnäten överbelastade efter dådet

Avspärrningar och poliser vid platsen för dådet. Foto: Claudio Bresciani/TT
Avspärrningar och poliser vid platsen för dådet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Flera operatörer uppgav att det var svårt att komma fram på telefon. Operatören Tre släppte sin trafik fri.

Publicerad

Många uppgav att det blev problem att komma fram på telefon på fredagseftermiddagen, efter attacken i Stockholm. Tele2 skrev på sin hemsida att deras nät blev överbelastat: ”Det kan vara svårt att ringa och ta emot samtal”. Operatören uppmanar folk att prova med appar som WhatsApp, Viber, Facebook och Messenger istället.

Telia meddelade under eftermiddagen att de inte såg några avvikelser i sitt nät.

– Vi ser över på vilka sätt vi kan stärka upp kapacitet om det krävs, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Telenor rapporterade stora problem i sina mobilnät i centrala Stockholm. Störningarna gäller röstsamtal.
– Just nu är nätet överbelastat i de delarna av Stockholm. Det innebär att bara hälften av alla Telenorsamtal går igenom. Vi rekommenderar därför våra kunder att använda sociala medier för att kontakta sina sociala medier, och kan också se att dataanvändningen ökar i nuläget, säger Niclas Bergervik, pressinformatör.

Enligt Magnus Österholm, nätexpert hos Telenor, går det inte att genomföra några akutinsatser för att öka kapaciteten i mobilnäten så att alla röstsamtal ska kunna kopplas fram.
– Den kretskopplade kommunikationen går inte att går något åt på så här kort sikt. Men den delen av våra nät som hanterar datatrafik är mindre känslig. Vi ser ingen risk för att även datakommunikationen kan överbelastas, men däremot kan våra kunder uppleva en kort fördröjning innan meddelanden kan leveras via sociala medier, precis som vid nyårsafton.

Enligt operatören Tre ser man en större belastning just nu än vanligtvis, men mobilnäten fungerar fortfarande som de ska.

– Med anledning av det som har skett har vi släppt all datatrafik, sms och samtal fria för samtliga kunder i Sverige, säger Kamran Alemdar, informationschef för Tre.