Innovation

Tekniken som ska ge medaljregn i OS

I skicross startar fyra åkare samtidigt. Här syns svenske Lars Lewén i förgrunden och Finlands OS-hopp Jouni Pellinen i bakgrunden. Foto: Simon Sjörén
Emil Jönsson åker i simulatorn hos Nationellt Vintersportcentrum. Med hjälp av markörer på kroppen 3d-filmas åkningen så att rörelsemönstret kan analyseras och detaljer finjusteras. Foto: Nationellt Vintersportcentrum
Mats Larsson Foto: Ulf Palm
Foto: Nationellt Vintersportcentrum
Laserskurna hål i ryggen ska hjälpa kroppen att reglera temperaturen. Foto: Craft

Längdskidåkarna har tjuvtränat på OS-spåren i en simulator. Deras tävlingsdräkt har testats i vindtunnel. Mängder av teknisk utrustning har använts för att ge de svenska skidåkarna en fördel i Sotji.

Publicerad

Den ryska upplagan av vinter-OS börjar på fredag. Spelen riskerar att bli en ganska varm historia eftersom Sotji har en medeltemperatur på 6,5 plusgrader i februari. Sportklädes­tillverkaren Craft har därför utvecklat en ny tävlingsdräkt som ska ­hjälpa längdåkarna att reglera kroppstemperaturen.

För att kartlägga exakt vilka zoner av kroppen som värms upp mest har flera olika mätmetoder använts. Åkare har fått svälja små termometrar, något större än en Alvedon, och sedan tränat hårt. På så sätt har forskarna kunnat se hur den inre kroppstemperaturen har förändrats.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här