Populärteknik
Tekniken som dog 2018 – vila i frid ”Bubblan”

Älskade bilar, förlöjligade tjänster och omhuldade telefoner. Ny Teknik skriver en minnesruna över några av teknikvärldens bortfall under året.
Volkswagen Beetle
Den kära Bubblan ska lämna oss till sist. Efter mer än 80 år och otaliga modeller meddelade Volkswagen tidigare i år att de i och med övergången till elbilar helt slutar tillverka klassikern.
De allra sista bilarna av modell Beetle A5 kommer att rulla ut från fabriken i Mexiko sommaren 2019. Även om företagets amerikachef lämnade dörren försiktigt på glänt med ett ”man ska aldrig säga aldrig” som brasklapp i pressmeddelandet.
Klout
Kommer du ihåg lågstadieleken som gick ut på att avgöra hur gammal man var genom att titta på siffran i botten av mjölkglaset? Klout gjorde ungefär samma sak, fast för internet.
Företaget hade ett verktyg som mätte hur inflytelserik en person var på nätet genom att analysera personens nätverk och interaktioner. Det resulterade i ett "Klout score" på mellan 1 och 100.
När sociala medier-hajpen var som störst i början av decenniet var Klout-poäng omåttligt populärt. Det blev en snoppmätartävling utan sin like när sociala medier-profiler på uppmarsch skulle jämföra sina prestationer.
Det gick historier om Silicon Valley-startups som mätte kandidaternas Klout vid rekrytering och så har vi den famösa historien om hur popikonen Britney Spears marscherade in på företagets kontor för att begära en förklaring till varför hon hade lägre poäng än Lady Gaga.
Och lika förlegad som den referensen blev snabbt Klout. Glansdagarna varade inte länge, och snart blev Klout-poäng ett ironiskt skämt bland gnabbande medieprofiler på Twitter. Företaget bytte ägare, tappade användare och i maj kom till sist beskedet: Klout lade ned sin verksamhet.
BMW i3 Rex
I höstas kom det något förvånande beskedet att BMW slutar att sälja den populära Rex-modellen av elbilen i3 på den europeiska marknaden.
Det är en bil med ren elmotor och en räckviddsförlängare i form av en liten tvåcylindrig bensinmotor som används för att driva generatorn och ladda upp batteriet. En lösning som kunde ge uppemot dubbel räckvidd.
Runt 60 procent av alla sålda i3 ska ha haft Rex som tillval, men tekniken anses förlegad nu när en ny modell med större batteri och rejält uppskruvad räckvidd är redo för marknaden. Rex kommer dock att fortsätta säljas i USA en tid till.
Stumbleupon
Tiden innan sociala medier var länkar något vi letade efter. Yahoos stora framgång på 90-talet var att katalogisera nätets sidor så att det lätt gick att hitta hemsidor inom ditt specialintresse. Stumbleupon som lanserades vid millennieskiftet var en utveckling av samma tänk.
Det var en webbläsarplugin som lät dig ställa in vilka kategorier av material du var intresserad av - som fantasyböcker, amerikansk politik eller matematiska problem. Sedan kunde du ”stumbla” mellan olika sajter inom kategorin i jakt på nya favorithemsidor.
För att vaska fram guldklimparna använde Stumbleupon en kombination av betyg från användarna och dataanalys – sådant som vi är vana vid i dag, men som kändes nytt och fräscht i en tid när plattskärm fortfarande upplevdes som banbrytande.
När Stumbleupon var som störst gjordes över en miljard ”stumblingar” om året, och företaget köptes upp av tunga Ebay. Sen slog Facebook och Twitter igenom på bred front, och vi började dela länkar på helt nya plattformar. Stumbleupons användartal sjönk som en sten, och i somras kom till slut beskedet om att tjänsten stängde för gott.
Iphone SE
När Iphone 4 landade med en helt ny design var det som att Apple hittat helt rätt. En kompakt och stilren telefon som låg otroligt bra i handen.
Formatet övergavs i Iphone 6 när tunnare och större telefoner blev på modet - men återupplivades 2016 i budgetluren Iphone SE. Telefonen blev älskad både som ett billigt Iphone-alternativ och bland de med lite mindre händer eller personer som faktiskt föredrar en mobil som ryms i fickan.
Länge ryktades det om att en Iphone SE2 var på väg att lanseras, men i höstas grusades förhoppningarna. När Apple lanserade trion XS, XS Max och XR ströks SE diskret ur sortimentet.
Apple Airport
I en värld av horribelt designade routrar stod stilrena Airport ut. I nästan 20 år älskades Apples nätverksutrustning av fantasterna, men det räckte inte. Försäljningen dalade och utvecklarna som arbetade med nya modeller blev allt färre.
Den senaste modellen släpptes 2013, och någon uppföljare kom aldrig. De allt mer åldrade routrarna fortsatte ändå länge att säljas, men i april meddelade Apple att produktionen upphörde och drog därmed en gång för alla ut sladden.
Google+
Googles experimentfabrik är kända för att spruta ur sig idéer, produkter och tjänster som sedan dödas på löpande band när de inte faller ut som planerat. Det finns en hel hemsida dedikerad till allt som Google avfärdat under åren och under 2018 har intressanta försök som Inbox, Project Tango och Allo bitit i gräset.
Men den mest spektakulära floppen är förstås Google Plus. Detta sorgebarn till socialt nätverk som träget försökte bli en motspelare till Facebook. Men upplägget med kontaktcirklar slog aldrig igenom och G+ blev snart nätverket för dig som av någon outgrundlig anledning vill ha ett Facebook-flöde utan flöde.
I åratal har det spekulerats i när Google ska ge upp, och slutet blev också det snöpligt. I våras drabbades Google Plus av en allvarlig dataläcka där miljontals användare ska ha exponerats. Google valde att mörka problemen, och de uppdagades först efter att Wall Street Journal kommit över interna dokument och fått kontakt med källor inom Google som anonymt kunde bekräfta läckaget.
Kort därefter meddelade Google att de kommer konsumentversionen av Google Plus tillfälligt skulle stängas ned – men det tog inte lång tid innan avbrottet blev permanent.
Playstation Vita
Förra året lyckades Nintendo Switch med konststycket att göra stora spelupplevelser helt bärbara tack vare Nintendo Switch. Men få kanske minns att Sony lovade samma sak för inte alltför många år sedan. Med den handhållna konsolen Playstation Vita skulle det gå att sitta på tåget och spela lika häftiga spel som hemma framför tv:n.
Men det var inga långa köer utanför spelbutikerna när Vita landade i Sverige våren 2012. Sony storsatsade till en början med exklusiva titlar som Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush, Assassin's Creed: Liberation och Persona 4 Golden. Men konsolen var dyr, såldes med ett gäng funktioner som inte riktigt fungerade som tänkt och dessutom valde Sony av obegripliga skäl att ta fram ett nytt system för minneskort med den enda tänkbara förklaringen att de kunde sälja dem för dubbla priset på gigabyte.
Så småningom verkade Sony själva tappa intresset. Strömmen av exklusiva spel sinade och Vita fick inte längre ta plats på scen när nya produkter skulle presenteras. På spelmässan Tokyo Games Show i år kom till sist det oundvikliga beskedet: Sony lägger ner tillverkningen av Vita i början av nästa år. Någon efterträdare finns knappast i sikte.
Men även om konsolen inte blev den kommersiella megahit som Sony hoppades på fick den delvis ett nytt liv bland mer nischade spelare. Mängder av små indiespel släpptes på plattformen och den inbitna skaran människor som älskar japansk populärkultur fick sitt lystmäte i en ström av översatta japanska rollspel.