Innovation

Tekniken skriver ut dina glasögon på 30 minuter

Att skriva ut nanostrukturerna tar i dag mindre än 30 minuter, enligt forskarna. Foto: DTU
Att skriva ut nanostrukturerna tar i dag mindre än 30 minuter, enligt forskarna. Foto: DTU

Utskrivna nanostrukturer som är anpassade efter ditt synfel monteras på oslipade glas. Snart ska tekniken leverera glasögonen medan du väntar hos optikern.

Publicerad

Glasögon med en stor korrigering tenderar att bli tjocka, ibland även med dagens dyra slipningar som ska förskona oss från så kallade coca cola-bottnar. Men nu presenterar forskare vid Danmarks Tekniske Universitet en lösning som kan ge supertunna, slipade glas.

DTU Health Tech har utvecklat en metod för att skriva ut nanostrukturer med laserskrivare som innehåller samma korrigering som en persons ordinarie glasögon.

– Vi tillverkar ett tunt lager av nanostrukturer med laserskrivare, som vi sedan kan montera i vanliga oslipade glasögonlinser. Lagret är bara några få hundra nanometer tjockt vilket motsvarar mindre än en hundradel av tjockleken hos ett enda hårstrå, säger en av uppfinnarna, Anders Kristensen vid DTU Health Tech på universitetets hemsida.

Idén föddes för omkring tio år sedan, och nu har forskargruppen fått loss pengar från Innovation Fund Denmark för att förverkliga konceptet Thin Lens. Att skriva ut nanostrukturerna tar i dag mindre än 30 minuter, och om lösningen hamnar på marknaden så föreställer sig teamet att kunderna skulle kunna göra sitt syntest och efter en kort väntetid hos optikern få med sig de nya glasögonen.

De lätta linserna är bekvämare att bära, och en annan fördel är att de kan tillverkas på hemmaplan. För i dag slipas linserna i Asien eller andra avlägsna hörn av världen. Den nya processen skapar dessutom mindre spillmaterial än vid slipning.