Opinion

Teknik kräver omdöme

Mats Engström, chefredaktör.
Mats Engström, chefredaktör.

Kan vi lita på dna-analyserna? Inte alltid. Ny Teknik avslöjade i höstas att Ingmar Bergmans dna förväxlats med en labbteknikers. Tidigare hade uppgiften att Ingmar Bergman var en ”bortbyting” spridits över världen.

Publicerad

I lördags fick Monica Kleja priset Guldspaden i grävande journalistik. ”För att ha ifrågasatt och spräckt en världsnyhet och sått tvivel om dna-teknikens ofelbarhet”, lyder juryns motivering.

Vi på Ny Teknik är naturligtvis glada över Monica Klejas välförtjänta pris. Det visar värdet av den kunniga journalistik som vi vill stå för.

Frågan om Ingmar Bergmans dna är viktig i sig, men illustrerar också ett bredare dilemma. Dna-teknik används alltmer i brottsutredningar och andra känsliga sammanhang. Tekniken har stora möjligheter, men fel kan få förödande konsekvenser.

Ny Tekniks avslöjande ledde till krav på bättre kontroll. ”De upp-repade misstag som gjorts vid Rättsmedicinalverket visar att en sådan kvalitetssäkring brådskar”, skrev vår dåvarande chefredaktör Norbert Andersson. Rättsmedicinalverket har nu ändrat sina rutiner så att tester dubbelkollas mot de anställdas dna.

En annan omdiskuterad teknik är avlyssning och lagring av stora mängder datatrafik. Regeringen föreslog nyligen att polisen ska få beställa signalspaning av FRA. Samtal och datatrafik inom Sverige ska dock inte omfattas.

Det är tekniskt svårt att göra skillnad på utrikes och inrikes datatrafik, enligt Patrik Fältström, FoU-chef på nätbolaget Netnod.

I USA är samma debatt het efter författaren James Bamfords uppgifter i tidskriften Wired om inrikesspaning som egentligen ska vara förbjuden. Så är det inte, menar Bamford utifrån källor på FRA:s motsvarighet NSA.

Han skriver också om de superdatorer som NSA nu bygger för att enklare kunna läsa krypterade meddelanden. När NSA lättare kan knäcka dagens avancerade krypton blir den enorma mängden lagrade data en guldgruva för övervakarna, menar Bamford. Han är oroad över bristen på rättssäkerhet.

De extremt snabba NSA-datorerna i Oak Ridge alstrar stora mängder värme, liksom hos FRA på Lovön. Det gör också Facebooks nya anläggning i Luleå. I dagens Ny Teknik får du veta mer om projektet. Även Facebooks och Googles sätt att hantera personliga data väcker debatt.

Facebook och övervakning är två exempel på hypermodern hantering av enorma mängder data. Bättre sjukvård med gentester finns sida vid sida med misstag som förväxlingen av Ingmar Bergmans dna.

Avancerad teknik kräver eftertanke och etik.