Innovation

Tecken på vatten på asteroiden Bennu

Foto: NASA Goddard
Foto: NASA Goddard
Foto: AP Photo/John Raoux/TT
Foto: AP Photo/John Raoux/TT

Nasas sond Osiris-Rex har hittat tecken på att vatten kan finnas på Bennu, en relativt närbelägen asteroid som kan ge ledtrådar om livets ursprung på jorden.

Publicerad

Förra veckan flög Osiris-Rex förbi på knappt 19 kilometers avstånd från asteroiden som finns runt 2,25 miljoner kilometer från jorden, och hittade spår av väte och syre, som är ingredienser till vatten, vilket i sin tur är potential till liv.

Bennu är runt 500 meter i diameter och kretsar kring solen på ungefär samma avstånd som jorden. Efter slutfört uppdrag ska sonden ta med sig prover från asteroiden till jorden för att studera dem.

– Vi har hittat vattenrika mineraler från solsystemets början, vilket är precis den typ av prover vi kom hit för att hitta och senare ta tillbaka till jorden, säger forskaren Dante Lauretta vid University of Arizona.

Forskare befarar att Bennu kan krocka med jorden någon gång sent under 2100-talet.

Asteroider är kvarblivet bråte från tiden då solsystemet bildades för runt 4,5 miljarder år sedan. Forskare tror att asteroider och kometer som tidigt krockat med jorden kan ha haft med sig organiska beståndsdelar och vatten som gjorde att liv kunde utvecklas på planeten.

"När prover av materialet kommer tillbaka till jorden år 2023 kommer forskarna att få en skattkista med ny information om historien och utvecklingen av vårt solsystem", säger Amy Simon, forskare vid Nasas Goddard Space Flight Center i ett uttalande.