Digitalisering

Tavla ska locka till mer rörelse

Talande tavlor som tar kontakt med dig finns nu inte bara i filmer som de om Harry Potter. Mariadele Arcuri Rossoni har skapat en interaktiv tavla som vill skåla med dig när du går förbi. Tavlan installerades nyligen på en vinbar i Norrköping. Foto: Mariadele Arcuri Rossoni
Mariadele Arcuri Rossoni.

En tavla som reagerar på ljud och rörelser. Kan det få äldre att bli mer aktiva och glada? Konceptet, skapat av Mariadele Arcuri Rossoni, testas på ett aktivitetscentrum i Norrköping.

Publicerad

Senioren Sven Ferdinandsson rör armen i mjuka rörelser. Han vill locka till sig rådjursbocken, som skymtar i tavlans fond där skogsbrynet ligger. Rådjuret närmar sig tvekande, men skräms av ljudet från fotografens kamera och springer in i skogen igen.

Sven Ferdinandsson är en av många seniorer som varje dag besöker Granens aktivitetscenter i Norrköping. Här hänger den första prototypen av en interaktiv tavla, infattad i en gyllene ram. Tavlan kan användas för att spela luftgitarr, flyga i rymden, vara en ”gubbe i tavlan” eller locka på rådjuret. Allt genom att röra på kroppen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här