Populärteknik
Tänk på det här när du köper drönare

Här är några tips om vad man ska tänka på när man köper sin första drönare.
Idag finns ganska avancerade drönare för hobbyflygare som bara kostar några hundralappar. Men den erfarne piloten som vill ha alla finesser får räkna med prislappar på många tusentals kronor.
För att göra det enklare för den som funderar på att köpa sin första drönare har Gizmodo sammanställt en del tips.
Om man aldrig tidigare flugit en drönare kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av olika modeller. Ett råd är att starta med en ganska enkel maskin. Det är först när man fått lite erfarenhet som man blir på det klara med vilka finesser som saknas och vilka egenskaper och prestanda som passar för den egna pilotskickligheten och de platser där man planerar att använda sin drönare.
Ny Teknik har testat två nybörjarmaskiner som kan vara intressanta. Skeye Pico Drone kostar omkring 400 kronor och är med sin storlek på bara två centimeter en av de drönare som presenteras som världens minsta för hobbybruk. Den passar bäst att köras inomhus men är inte helt enkel att kontrollera då den rör sig mycket snabbt. Då batteriet är inbyggt och inte kan bytas ut får man snällt vänta den dryga halvtimma det tar att ladda batteriet för en flygning som varar omkring tre minuter.
Ett lite mer seriöst alternativ är Hubsan X4 Plus H107P som kostar omkring 500 kronor. Den har en bredd på åtta cm och en flygtid på tio minuter som efter landning kan förlängas med utbytbara batterier. Storleken gör att drönaren passar både för inom- och utomhusflygning.
En avancerad funktion som gör den nybörjarvänlig är att den efter lyft står stilla i luften när kontrollreglagen släpps till sin normalposition. Med en stillastående maskin är det lätt att träna styrningen tills man känner sig säker på att testa lite djärvare flygning.
När man bestämt hur stor och dyr drönare man vill ha finns flera valmöjligheter. Exempelvis inbyggd kamera. Antingen en modell där bilderna och filmerna lagras på ett inbyggt minneskort eller sänds trådlöst till mobilen eller styrenheten. En del mer avancerade drönare har även en funktion som gör att den automatiskt följer piloten och riktar kameran mot hen.
Gizmodo föreslår även att man innan köp kollar om det säljs reservdelar. Främst då propellrar som både kan lossna och brytas vid kollisioner med exempelvis träd. Men det finns även drönare med inbyggt anti-kollisionssystem.