Digitalisering
Ta en titt inuti de hajpade vr-glasögonen
Under skalet är tillbaka – i den virtuella verkligheten. Jan Herrlin och Adis Avdic tar en titt på två vr-glasögon som ger ett titthål till en annan värld.
Det är goda tider för vr. På marknaden finns nu avancerade glasögon som kan ge en medryckande känsla av att vara på plats inne i ett spel, en träningsmiljö eller en film.
De mest avancerade har inbyggda skärmar. Under skalet undersöker två av de enklare som använder mobiltelefonen som skärm: Homido och ”Smartphone VR Headset” som man bygger ihop själv av kartong.
Homido har en hållare för mobiltelefonen. En app delar skärmen i två delar, och med de två linserna i visiret skapas en 3d-illusion.
Telefonens inbyggda sensorer gör att bilden följer med när man tittar sig omkring, till exempel i den berg- och-dalbana som finns i appen.
Synvinkeln är 100 grader, och linserna kan justeras i bredd efter pupillerna och i djupled för att ställa skärpan. Sargen kan tas loss för att tvättas eller bytas ut.
Illusionen är inte perfekt.
– Man kan bli lite åksjuk om man tittar för länge, säger Adis Avdic.
Med telefonens skärm så nära ögonen blir pixlarna tydliga.
Smartphone VR Headset representerar de enklaste alternativen för att uppleva virtuell verklighet. Den är en byggsats i kartong som man viker och tejpar till ett visir där telefonen kläms fast.
Två plastlinser och en gratisapp gör den komplett.
Den senaste tekniken möter knep och knåp.
– Den är bra, men man får inte den där fina, breda bilden som man får med det dyrare headsetet, säger Adis Avdic.
Den största skillnaden är kanske att papp-glasögonen inte är justerbara. Å andra sidan kanske den händige kan fixa det med sax och tejp.
– Tekniken är ju egentligen ganska enkel, en bild till varje öga. Och det är ingen modern teknik heller. Det fanns liknande med diabilder på tidigt 1900-tal, säger Jan Herrlin.