Digitalisering

Sweco vill köpa Grontmij

Michiel Jaski, koncernchef Grontmij och Tomas Carlsson, koncernchef Sweco. Foto: TT
Michiel Jaski, koncernchef Grontmij och Tomas Carlsson, koncernchef Sweco. Foto: TT
Teknikkonsultbolaget Sweco vill köpa det holländska företaget Grontmij som har bidragit i jobbet att transformera en del av Hammarby Sjöstad i Stockholm. Foto: Sweco, TT
Teknikkonsultbolaget Sweco vill köpa det holländska företaget Grontmij som har bidragit i jobbet att transformera en del av Hammarby Sjöstad i Stockholm. Foto: Sweco, TT

Teknikkonsultbolaget Sweco vill köpa det holländska företaget Grontmij för att bilda Europas största teknikkonsultbolag.

Publicerad

Det sammanslagna bolaget kommer att ha cirka 14 500 medarbetare och en omsättning på 15,2 miljarder kronor. Därmed blir bolaget störst i Europa, sett till omsättning inom Europa.

- Vi slår brittiska Atkins ganska ordentligt. Sweco har länge haft en vision om att bli det mest respekterade bolaget i Europa i vår bransch och då har storlek och lönsamhet en betydelse, säger Swecos koncernchef Tomas Carlsson.

Han tycker att de två bolagen kompletterar varandra kompetensmässigt.

- Vi har arkitektur, infrastruktur och spårkunskap, medan Grontmij är enormt starka på vatten, översvämningar, kanaler och hamnar, säger han.

Även geografiskt anser Swecos ledning att bolagen kompletterar varandra, eftersom Grontmij finns på marknader som är nya för Sweco.

- Vi har vår huvudverksamhet i Norge, Sverige och Finland, medan Grontmij finns i Nederländerna, Belgien, Danmark, Tyskland och Storbritannien. Den enda överlappningen är i Sverige, men även där kompletterar vi varandra väl eftersom Grontmij har kunskap som vi väldigt gärna vill ha mer av i vår verksamhet, till exempel signalsystem, säger Tomas Carlsson.

Sweco räknar med att betala 354 miljoner euro för Grontmij, vilket motsvarar ungefär 3,3 miljarder kronor. Köpet väntas vara genomfört i mitten av september.

Grontmij har haft svårt att få ekonomin att gå ihop i Frankrike, Danmark och Nederländerna. Den franska verksamheten är nu såld och Sweco planerar att fortsätta Grontmijs åtgärdsprogram för att effektivisera verksamheterna i Danmark och Nederländerna efter uppköpet.

Sammanslagningen av Sweco och Grontmij väntas leda till att ungefär 200 medarbetare sägs upp. I Sverige handlar det enligt Tomas Carlsson om ”något tiotal” inom administration, i övrigt blir det medarbetare på Grontmij som får gå.

- Övertalighet är alltid tråkigt, men det hade ju hänt i stora delar ändå, eftersom det är Grontmijs program vi genomför. Det viktiga är att vi tycker att värdet i bolaget ligger i den fantastiska kompetens som de 6 000 medarbetarna har, säger Tomas Carlsson.

Swecos ledning räknar med att uppköpet ska leda till synergieffekter, främst inom it och administration. Huvudkontoret för det nya bolaget kommer att ligga i Stockholm.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!