Startup
Sveriges bästa startups samlades på 33-listan Live

BILDSPECIAL: Sveriges mest lovande unga teknikstartups möttes när Ny Teknik arrangerade finalevent för 33-listan 2021.
Ny Teknik presenterade nyligen 33-listan 2021, där Sveriges mest innovativa och unga teknikbolag samlas på en och samma lista.
Torsdag 28 oktober var det finalevent där företagen, inbjudna gäster och talare minglade och fick ta del av bolagens innovationer.
- Vilka är med på 33-listan 2021? Ta del av hela listan i den här artikeln.
- Vad är 33-listan och vad gör den här listan annorlunda jämfört med andra startuplistor? Läs mer om det här.
- Vilka bolag har varit med på 33-listan tidigare? Här är alla listor från 2008 till 2020.
Kolla in bilderna – här är några av alla dem som var med på finaleventet.

Eventet presenterades av Per Danielson, chefredaktör på Ny Tekniken och journalisterna Anders Thoresson och Ania Obminska, som har varit del i den grupp på Ny Tekniks redaktion som har tagit fram listan.

El-motorcykeltillverkaren Cake är med för tredje (och sista) året på 33-listan i år. Christian Lundgren, Klara Edhag, Albin Jonsson och Oskar Milke från Cake kom till eventet med sin modell Ösa.

Stravito är ytterligare ett av årets guldbolag, som har varit med på listan maximala tre år. Thor Olof Philogène och Charlotte Birchley tog emot diplomen på eventet. Stravito utvecklar en intern sökmotor för företag.

Forskare på Uppsala universitet kom på en billigare metod för att tillverka katodmaterial till natriumjonbatterier. Ur upptäckten bildades företaget Altris. Företaget är med på 33-listan för andra året i rad. Adam Dahlquist, som tar emot diplomet, är medgrundare och vd.

Uppsalabolaget Bright Day Graphene har utvecklat ett sätt att tillverka grafen av lignin. Det kan ge en mer miljövänlig variant av supermaterialet. Grundarna Anna Carlsson och Malin Alpsten var med på 33-eventet.

Gustav Hasselskog, vd och grundare för Candela med säte på Lidingö var en av huvudtalarna på eventet. Candela är med på 33-listan för andra året i år. Första året var 2019 men 2020 var tuffare för bolaget. I år har Candela tagit sig in på 33-listan igen.
Gustav Hasselskog berättade på eventet om företagets ”överlevnadsläge” under 2020 – och hur det sedan vände.
Läs också en stor intervju med Gustav Hasselskog här.

Drupps teknik för att utvinna vatten ur luften har tagit steget ut i världen. De tillverkar sina moduler på hemmaplan i Uppsala. Drupps är med för andra året på 33-listan, och på 33-eventet var det vd Peter Silfwerbrand som tog emot diplomet.

Elonroad från Lund utvecklar teknik för elvägar där fordon laddas via en skena på vägen, både vid stillastående och under färd. Vd Karin Ebbinghaus var med på 33-eventet på scenen.

Uppsalaföretaget Evolars idé är att öka prestandan hos dagens solceller med en extra solcell på täckglasets insida. Mats Ljunggren är vd för Evolar, som är med på 33-listan för första året.

Grafenföretaget Graphmatech kvalificerade sig till 33-listan för tredje året i år. Vd och grundare Mamoun Taher var på plats på 33-eventet.

Elflygsföretaget Heart Aerospace ska ha ett passagerarflygplan i luften godkänt och klart om fem år, enligt planerna. Heart Aerospace är med på 33-listan för första gången i år, och representerades på 33-eventet av Christoffer Levandowski och Elisabeth Ljungars Vidfar.

Indivd från Sundsvall har utvecklat en teknik som hjälper fysiska handlare att följa sina kunder – utan att känsliga uppgifter behandlas eller lagras. Den patenterade tekniken testas i en butik och nu planeras för lansering i Europa. Medgrundare Fredrik Amréus Hammargården tog emot diplomet.

Tidigare finansminister Anders Borg (M) var en av huvudtalarna på eventet. Han är numer investerare i techbranschen och styrelseproffs.

Daniel Zakrisson, vd och medgrundare för Scaleout Systems från Uppsala. Scaleouts teknik gör det möjligt att träna ett ai-system på olika datakällor samtidigt, utan att kompromettera eller röja känslig och/eller reglerad information. Företaget är med på 33-listan för första året.

Annotell från Göteborg är med år tre på 33-listan. Göteborgsbolaget har en mjukvaruplattform för att utveckla självkörande fordon och förarstöd. Rebecka Simonsson tog emot diplomet på scenen på eventet.

Nordic Quick System är det mest nordliga företaget på 33-listan 2021, med hemvist i Piteå. Företaget är med på listan för andra året i rad, tack vare deras utbytbara slitstarka delar i stål till maskiner inom bland annat såg- och pappersindustrin. Nicklas Jadinge, medgrundare och Mikael Näslund, styrelseordförande.

Jan Nilsson, medgrundare, representerade Stream Analyze Sweden på scenen. Stream Analyzes system analyserar industrins data på plats. Företaget är med på 33-listan för första gången i år.

Tangar Technologies från Stockholm är med på 33-listan för första gången i år. Företaget utvecklar inomhusnavigering med augmented reality och datorseende. Axel Nordenström, vd och medgrundare, var på plats på eventet.

Gleechi från Stockholm är med på 33-listan för tredje året. Dan Song, Kai Hübner, Gunnlaugur Egilsson och Thomas Bailey var på eventet för att visa upp sin teknik som är en vr-baserad utbildningsplattform för praktiskt arbete.

Milton Lönnroth är vd på Atley Solutions som kom in på 33-listan för första gången i år. Göteborgsföretaget vill med sin produktionsmetod bana väg för en ny typ av cancerläkemedel: en målsökande molekyl med en radioaktiv strålningskälla på släp.

Guldbolaget Chromaway från Stockholm, med tre år på listan, var på 33-eventet med ett stort gäng. Företaget utvecklar en blockkedjetieknik som visar vägen för hur tekniken kan användas i praktiska och kommersiella tillämpningar.

Modvion från Göteborg utvecklar och bygger vindkraftstorn i limträ och kom med på 33-listan för första gången i år. Nästa år ska bolagets första fullstora vindkraftstorn i trä stå klart. Otto Lundman är vd och medgrundare.

Isabella Palmgren, vd och medgrundare för Göteborgsföretaget Mimbly, tar emot diplomet på 33-eventet. Företaget är med på 33-listan för första gången i år.
Mimblys filterteknik renar tvättvattnet gång på gång. Filtret fångar också upp mikroplaster, som annars hade spolats ut i avloppet.

Indicio Technologies från Stockholm gör avancerade statistiska modeller tillgängliga för framtidsprognoser. Företaget är med på listan för första gången. Peter Bäck är affärsutvecklare på Indicio.

Zeropoint Technologies från Göteborg är ytterligare ett av guldbolagen på årets 33-lista. Företagets teknik fördubbla kapaciteten och bandbredden i datorns arbetsminne, och ger betydligt högre prestanda per watt.
På 33-eventet var Angelos Arelakis och Klas Moreau med på scen och tog emot diplom.

Under 33-listans event utsågs även vinnaren i Inission Innovation Award. Årets vinnare, som får ta emot en check på en miljon kronor, blev Miden Melle Hannah och hennes företag Multi 4 som utvecklar ett cancerverktyg för att behandla cancer i urinblåsan.