Innovation

Sverige sviker löfte om skattefrihet för forskare

Forskningsanläggningen ESS i Lund. Illustration: ESS / Henning Larsen Architects
Forskningsanläggningen ESS i Lund. Illustration: ESS / Henning Larsen Architects

Trots den tidigare regeringens löfte om skattebefrielse har flera forskare och experter, som rekryterats till forskningsanläggningen ESS i Lund, inte beviljats några skattelättnader. Det hotar fortsatta rekryteringar, enligt Pia Kinhult, strategisk rådgivare hos ESS.

Publicerad

– Nu närmar vi oss de riktigt avgörande delarna av konstruktionerna och det är då vi verkligen behöver den här typen av expertkunskaper på en rad områden, säger hon till P4 Malmö.

Under förhandlingarna om placeringen av ESS erbjöd den dåvarande regeringen total skattefrihet för både byggandet och verksamheten för att öka chanserna att anläggningen skulle hamna i Lund. Det bidrog till det positiva resultatet.

Men löftet har hittills visat sig vara tunt. Hittills har närmare 20 ärenden om nekade skattelättnader överklagats till förvaltningsdomstolen i Stockholm - men samtliga utom ett har fått avslag.

En del anställda har bosatt sig i Danmark som har ett betydligt generösare regelverk. Men det passar inte alla, särskilt inte utomeuropeiska medarbetare. Till det kommer problemen med gränskontrollerna.

Att kompensera inkomstbortfallet med höjda löner är enligt Kinhult inte heller något alternativ inom ramen för forskningsanläggningens budget.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!