Miljö

Sverige missar mål för PET-flaskor – trots ökning av återvinning

Återvinning av en PET-flaska. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT
Återvinning av en PET-flaska. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT

Svensken är duktig på att källsortera och lämna till återvinning. Återvinningen av förpackningar ökade under förra året, visar nya siffror från Naturvårdsverket.

Publicerad

72 procent av förpackningarna materialåtervanns under 2017, vilket innebär att Sverige med god marginal klarar det uppsatta målet på 55 procent.

Men för exempelvis PET-flaskor är inte målet uppnått. Visserligen kom 84 procent av PET-förpackningarna tillbaka, men målet var 90 procent.

– För PET-flaskor och pantburkar nås inte målet. Men det är väldigt högt satt, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.

Hon tycker ändå att det höga målet är realistiskt, då 84 procent av PET-flaskorna och 81 procent av pantburkarna återvanns.

– Vi får jobba med mer kraft för att nå målet, säger hon.

Plastförpackningar återvanns till 44 procent under förra året, vilket med marginal översteg målet på 30 procent. Glasförpackningar är det vi är bäst på att bära till återvinningen – hela 93 procent kommer tillbaka.

Nu ska reglerna skärpas under 2020. Men flera av målen är redan uppnådda, om 2017 års siffror håller i sig även i framtiden.