Startup

Sverige högt på europeisk startuplista: ”Många duktiga ingenjörer”

Budbee, Exeger, Powercell och Voi – det är några av 64 svenska startups som har tagit plats på en europeisk lista med 1 000 framstående teknikföretag. Rapportens slutsats: Framgångsrika startups har gjort något av fyra lyckosamma vägval.

Publicerad

Konsultföretaget McKinsey har nyligen kartlagt Europas 1 000 främsta startupföretag i tekniksektorn och konstaterar att 64 av bolagen är svenska. Enligt kartläggningen hamnar Sverige som startupland på fjärde plats i Europa.

Listan är visserligen subjektiv, men ger ändå en fingervisning om att Sverige har en central plats på Europas startupscen. Det säger Tobias Strålin från McKinsey till Ny Teknik. Han är ansvarig för konsultbolagets europeiska startup- och scaleupverksamhet och en av dem som ligger bakom rapporten.

– Vi ser att Sverige har många duktiga ingenjörer och entreprenörer som är villiga att satsa maximalt för att bli framgångsrika. Utveckling och distribution av audiovisuellt innehåll är en vanlig och stark kompetens bland svenska startup och vi ser att Sverige som land är oerhört framgångsrika inom bland annat gaming, streaming och fintech, säger Tobias Strålin.

Fokuserar på ett av fyra vägval

McKinsey konstaterar i rapporten att framgångsrika teknikstartups oftast fokuserar på ett av fyra lyckosamma vägval: Att bli ett ledande nätverksbolag som snabbt får många användare, att skapa en skalbar affärsmodell och snabbt få stora intäkter, att se till att produkten eller tjänsten är bäst i klassen, eller att tekniken bakom affärsidén är världsledande. 

Tobias Strålin och hans kollegor har jobbat tillsammans med många av de bolag som senare blivit så kallades unicorns, alltså värderade till över en miljard US-dollar, och ser att det finns vissa detaljer som ofta återkommer bland framgångsrika startups.

– Det allra mest centrala är att ha en ambitiös tillväxtstrategi. Ofta tjänar bolagen på att paketera och sälja sina produkter som en tjänst. Särskilt för mjukvarubolag är det väldigt framgångsrikt att erbjuda något ”as a service”, säger Tobias Strålin.

AI kommer att påverka svenska techstartups

Framöver ser han att artificiell intelligens kommer att påverka den svenska startupscenen kraftigt. 

– Ai kommer definitivt att revolutionera såväl startupbolag som hela samhället. Det hjälper till att förstå kundernas behov och kommer att spela en viktig roll, men hittills har ai dock inte varit någon ”silver bullet” som kunnat erbjuda en enkel lösning på svåra problem, men det har definitivt stor potential, säger Tobias Strålin.

Exempel på framgångsrika bolag

Här är några av de svenska framgångsrika bolagen, enligt McKinsey:

  • Powercell Sweden
  • Exeger
  • Mojang
  • Spotify
  • Budbee
  • Voi
  • Izettle
  • Klarna

Länk till rapporten hittar du här.