Övriga nyheter

Sverige backar ur Saudiaffären

Det svensksaudiska samarbetet kring en vapenfabrik har nu helt upphört. Därmed går Sverige miste om exportaffärer i storleksordningen 25–40 miljarder. Bilden är från den saudiska offensiven mot jemenitiska rebeller 2010. Foto: Scanpix
Det svensksaudiska samarbetet kring en vapenfabrik har nu helt upphört. Därmed går Sverige miste om exportaffärer i storleksordningen 25–40 miljarder. Bilden är från den saudiska offensiven mot jemenitiska rebeller 2010. Foto: Scanpix
Efter vapenfabrik-skandalen har Sverige legat lågt i kontakterna med Saudiarabien.
Det visar innehållet flera mejl som i sommar skickats till Ulf Spengler, sekreterare i förhandlingsdelegationen och handläggare på FMV. Myndigheten har belagt namnet på avsändarna med sekretess.
Efter vapenfabrik-skandalen har Sverige legat lågt i kontakterna med Saudiarabien. Det visar innehållet flera mejl som i sommar skickats till Ulf Spengler, sekreterare i förhandlingsdelegationen och handläggare på FMV. Myndigheten har belagt namnet på avsändarna med sekretess.

FOI kommer inte att hjälpa diktaturen Saudiarabien att sätta upp en vapenfabrik. Svenska företag går därmed miste om ett möjligt miljardkontrakt. Samtidigt planerar Sverige och Saudiarabien nya förhandlingar kring andra militära samarbeten.

Publicerad

Ekot avslöjade i våras att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerat att sätta upp en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien. Nu har samarbetet kring vapenfabriken, som pågått sedan 2007, upphört helt och hållet. Det bekräftas av departementsrådet Reidar Ljöstad, på försvarsdepartementet.

– Det är ”dead end” som gäller. Det som Sten Tolgfors sa i våras gäller. Foi kommer inte att bidra till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, säger han.

Affären skulle ha varit värd mellan 2 och 5 miljarder kronor. Den kunde ha lett till svenska exportaffärer värda 25–40 miljarder.

När det kom fram att FOI bildat ett privat bolag, SSTI, för att driva projektet tillsammans med Saudiarabien ledde det till att försvarsminister Sten Tolgfors avgick.

Meningen var att SSTI skulle inkludera en rad svenska företag i det saudiska projektet. Saudiarabien ville ha kompetens för att underhålla franska pansarvärnsrobotar av modellen HOT, samt en anläggning för att tillverka bland annat drivladdningar, motorerna i raketvapen.

Några inblandade företag var Saab Dynamics, Eurenco, Chemtura och byggföretaget Grontmij. FOI skulle bidra med specialistkompetens kring bland annat service av missilerna och raketmotorer.

2005 tecknade Sverige ett samförståndsavtal om bland ­annat militärtekniskt samarbete med Saudiarabien. Sedan 2007 drevs planerna för vapenfabriken vid sidan av de ordinarie mötena. Alla handlingar hemligstämplades.

Samförståndsavtalet gäller fortfarande, vilket bekräftas av försvarsminister Karin Enström. Enligt Reidar Ljöstad kan FOI dra sig ur vapenfabrikprojektet utan att Sverige bryter mot samförståndsavtalet.

– Den biten bygger på frivillighet från parterna, säger han.

FOI vill inte kommentera sin roll i samarbetet med Saudiarabien, med hänvisning till sekretess. Myndigheten har inte sökt något tillstånd för att exportera tekniskt bistånd för vapensystem till landet.

Efter skandalen har de svenska myndigheterna legat lågt i kontakten med den saudiarabiska motparten. Det framgår av mejl till en samordnare på Försvarets materielverk som Ny Teknik tagit del av. Försvarsdepartementet har bland annat förhalat flera planerade möten kring samförståndsavtalet.

Efter att inte ha fått något svar på sina kontaktförsök vände sig den saudiska motparten i somras till svenska ambassaden i Riyadh som rapporterade hem detta till utrikes- och försvarsdepartementet.

”Frågetecken har även framförts kring vår framtida relation”, står det i ett av mejlen.

Nu har dock kontakten återupptagits kring samförståndsavtalet.

Den 19 november kommer Saudi­arabiens representanter till Stockholm för ett nytt möte. Inför detta hålls ett planeringsmöte med företrädare för FOI, FMV, Försvarsmakten och industriföreträdare i dag onsdag. En av de inbjudna deltagarna är Saab AB.

Men Sebastian Carlsson, pressansvarig på Saab, uppger i mejl att ”Den omdiskuterade vapenfabriken är vi inte delaktiga i och har inga sådana planer”.

– Det blir ett rent arbetsmöte där vi ska ha brainstorming, ­säger Reidar Ljöstad.

Dagordningen är hemlig.

FOI bildade bulvanbolag

November 2005

Regeringen skriver för första gången ett samförståndsavtal med Saudiarabien som gäller militära samarbeten.

2007

Vapenfabrik-projektet mellan FOI och Saudiarabien drar i gång.

2009

FOI bildar bolaget SSTI för att dölja kopplingen till myndigheten. Bolaget ska agera mellanhand i affären.

2010

Den FOI-medarbetare som drivit SSTI lämnar FOI. Bolaget ska inte längre fungera som svensk projekt­ledare.

6 mars 2012

Ekot avslöjar FOI:s hemliga planer på att hjälpa Saudiarabien och bulvanbolaget SSTI.

20 mars 2012

Ny Teknik avslöjar att fabriken i första hand var avsedd för underhåll av fransk-tyska robotsystemet HOT.

Oktober 2012

Den svenska inblandningen i den saudiska vapenfabriken uppges ha upphört.