Övriga nyheter

Sverige backar ur Saudiaffären

Det svensksaudiska samarbetet kring en vapenfabrik har nu helt upphört. Därmed går Sverige miste om exportaffärer i storleksordningen 25–40 miljarder. Bilden är från den saudiska offensiven mot jemenitiska rebeller 2010. Foto: Scanpix
Efter vapenfabrik-skandalen har Sverige legat lågt i kontakterna med Saudiarabien. Det visar innehållet flera mejl som i sommar skickats till Ulf Spengler, sekreterare i förhandlingsdelegationen och handläggare på FMV. Myndigheten har belagt namnet på avsändarna med sekretess.

FOI kommer inte att hjälpa diktaturen Saudiarabien att sätta upp en vapenfabrik. Svenska företag går därmed miste om ett möjligt miljardkontrakt. Samtidigt planerar Sverige och Saudiarabien nya förhandlingar kring andra militära samarbeten.

Publicerad

Ekot avslöjade i våras att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerat att sätta upp en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien. Nu har samarbetet kring vapenfabriken, som pågått sedan 2007, upphört helt och hållet. Det bekräftas av departementsrådet Reidar Ljöstad, på försvarsdepartementet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här