Samhälle

Svenskt vaccinintyg kan vara klart i juni

Regeringens vill att man ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringens vill att man ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Du kommer att behöva ett vaccinbevis om du vill resa framöver, tror digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Men om intyget även ska innehålla svar från covid-19-test är oklart.

Publicerad

Flera länder, inte minst turistländerna i EU, har lyft frågan om så kallade vaccinintyg eller vaccinpass för att kunna få resandet på fötter igen.

Arbetet med en digital infrastruktur för ett sådant intyg i Sverige pågår för fullt.

– Regeringens mål är att du ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg. Det ska kunna ske via olika plattformar, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff.

Gäller för resor

Tanken är att det ska vara klart till sommaren. I en första rapport från Myndigheten för digital förvaltning (Digg) finns förslag på hur ett så kallat vaccinationsbevis ska utformas.

– Det är främst avsett för resande och för att kontrollanterna ska kunna titta på beviset och verifiera att det är äkta, säger Mats Snäll, projektledare vid myndigheten.

Anders Ygeman tror att det kommer bli ett villkor för den som vill resa framöver. Den som inte har ett bevis kan heller inte förvänta sig att få resa i samma utsträckning som andra.

– Jag tror att både resebolag och länder kommer att ställa det kravet. I dag ställer många krav på covidtest och i takt med att vaccinet kommer är det logiskt att fler ställer krav på vaccinbevis.

Beviset ska finnas tillgängligt från 1 juni, enligt förslaget från myndigheten. Det ska kunna visas i telefonen, genom digitala plånböcker eller som en pappersutskrift. Man använder även begreppet bevis för att inte blanda ihop det med de intyg hälso- och sjukvård utfärdar för olika sjukdomstillstånd.

Men för att beviset ska komma på plats behöver diskussionerna inom EU klarna, enligt regeringen. Vad som ska ingå och vilka rättigheter det ska föra med sig råder det delade meningar om.

”Helt annan apparat”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrade den 1 mars att intyget även bör innehålla information om resultat från covid-19-test, samt hur en person återhämtar sig efter en infektion.

– Det är en helt annan apparat, konstaterar Anders Ygeman.

EU har ett lagförslag som behandlas i mitten av mars. Mats Snäll säger att de ramverk som EU sätter upp måste Sverige också följa.

– Det är ju absolut nödvändigt att vi spelar ihop med dem. Uttalandet som kom häromdagen kan jag inte värdera riktigt hur pass kraftigt och tydligt det kommer att gälla för oss, men det är naturligtvis så att kommer man att sätta upp ett ramverk för EU så måste vi följa det. Och det är sådant vi kommer ta höjd för när vi tar fram lösningar för Sverige.

Även för svensk del behövs vissa förändringar i lagstiftningen för att få ett vaccinationsbevis på plats. Bland annat behövs en förordning som reglerar personuppgiftsbehandling för utfärdande och verifiering av beviset, och det måste finnas grund att lämna ut uppgifter om vaccination i ett digitalt bevis.