Övriga nyheter

Svenskt supermaterial ger ny chans åt läkemedel

Det extremt porösa ­materialet Upsalite gör att molekyler lättare kan tas upp av kroppen. Därmed kan ratade ­läkemedelskandidater få en ny chans.

Publicerad

Över 80 procent av alla läke­medelskandidater ratas för att lösligheten är låg och kroppen inte kan ta upp dem. Det hävdar en grupp Uppsalaforskare, som hoppas att det nya materialet ­Upsalite ska kunna lösa prob­lemet.

Materialet består av magne­siumkarbonat, MgCO3, och har porer mindre än 10 nanometer i diameter. Det ger en extremt stor yta per vikt – ett enda gram av ­materialet har en yta på 800 kvadratmeter. Nu har forskarna visat hur materialet kan förbättra löslig­heten hos substanser så att de lättare tas upp av kroppen. I studien, som presenteras i International Journal of Pharma­ceutics, användes Iboprofen, en substans som lindrar smärta. När molekylerna placerades i Upsalite löstes substansen tre gånger snabbare än tidigare.

– Vi tror att de väldigt små porerna i materialet förhindrar att läkemedels­molekylerna organiserar sig i svårlöslig kristallin form och i stället tvingas att behålla en oordnad struktur som är lättare för kroppen att absorbera, säger forskaren Johan Gómez de la Torre i ett uttalande.

Forskarnas förhoppning är att ­läkemedelsföretag i framtiden ska kunna ompröva tidigare ratade läkemedelskandidater så att de kan nå marknaden.

Ny Teknik har tidigare beskrivit hur Upsalite upptäcktes av en slump. Materialet tas till marknaden av uppstartsföretaget Dis­ruptive Materials, som siktar på flera användningsområden, däribland att suga upp fukt. I våras tog företaget plats på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges hetaste unga teknikföretag.