Digitalisering

Svenskt program visar matens geografi

Var odlas mest kaffe, hur har USA:s kalkonuppfödning utvecklats och hur går det för svenska veteodlare? Svaren på frågorna finns nu i lättbegriplig form hos svenska stiftelsen Gapminder, som satt fart och färg på världens jordbruksstatistik.

Publicerad

Ja, Brasilien är fortfarande kaffelandet nummer ett. Fast att Vietnam seglat upp som en av världens största kaffeproducenter under de senaste tio - femton åren är nog en överraskning för många.

Kaffestatistiken är bara ett exempel av många från den svenska stiftelsen Gapminders nya tjänst "Gapminder Agriculture". Här finns allt från kalkonbeståndet i världens stater till odlingsarealen för kastanjer. Och det handlar inte om torra sifferkolumner utan om rörliga bilder, som speglar dynamiken från ett år till ett annat.

Hans Rosling, professor vid Karolinska institutet, bildade stiftelsen Gapminder för att göra statistik om världshälsan mer tillgänglig. Hans son Ola och dennes hustru Anna utvecklade programvaran Trendalyzer, som animerade torr statistik till rörliga, färgfyllda bubbeldiagram. Det programmet var så intressant att det köptes av Google, som också anställde Ola och Anna.

Programmet gör det möjligt att på egen hand kombinera olika parametrar och gå på uppptäcksfärd bland väntade och oväntade samband. Jodå, kalkonbeståndet är betryggande högt i USA. Och svenska veteodlare producerar ungefär tre gånger så mycket idag som i början av 1960-talet.

För övrigt…

är Hans Rosling utsedd till en av årets tävlande i TV-programmet "På Spåret".