Samhälle

Svenskt krav på stopp av svensk vapenexport till Saudiarabien

Tyskland har valt att stoppa vapenexporten till Saudiarabien – och nu höjs röster att Sverige ska stoppa sin.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Tyskland har valt att stoppa sin vapenexport till Saudiarabien.

Försvarskoncernen Saab hänvisar till eventuella politiska beslut när det gäller bolagets affärer med landet.

Det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har fått Tyskland att för andra gången i år stoppa exporten av krigsmateriel till Saudiarabien. Dessutom uppmanar den tyske näringsministern Peter Altmeier andra EU-länder att följa efter.

På frågan hur försvarskoncernen Saab tänker kring vapenexport till just Saudiarabien, svarar Håkan Buskhe:

– Vi säljer produkter från Saab som har militär anknytning om det stärker svensk försvarsförmåga. Det är grunden i regelverket. Det avgör riksdagen, regeringen och myndigheter. I det här fallet bevakar man naturligtvis händelseutvecklingen och vi anpassar oss efter direktiven från svensk regering och riksdag.

Liten försäljning

Svensk vapenexport domineras av försvarskoncernen Saab som dock har en mycket liten försäljning till just Saudiarabien. 2015 rörde det sig om 14 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,2 procent av den totala svenska vapenexporten. Framför allt har det handlat om Erieye, ett radarsystem som monteras på flygplan.

Ett vapenexportstopp är heller inte aktuellt enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Vårt system är inte detsamma som i Tyskland. ISP (Inspektionen för strategiska produkter) prövar löpande vapenaffärerna mot lagstiftningen och i vissa affärer stäms även av med Exportkontrollrådet. Det är ytterst sällan dessa frågor hamnar på regeringens bord, säger Morgan Johansson till SvD.

Kräver stopp

Bakgrunden till kraven från frivilligorganisationen Svenska freds på ett stopp av vapenexporten till Saudiarabien är inte bara omständigheterna kring journalisten Jamal Khashoggis död.

– Mordet på Jamal Khashoggi var bara droppen som fick bägaren att rinna över. Landets ledning har länge kränkt de mänskliga rättigheterna och den svenska vapenexporten legitimerar regeringens agerande, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds till SvD.