Innovation
Svenskt grafenprojekt får halv miljard euro

Projektet Graphene som leds från Chalmers i Göteborg har valts ut som ett av EU-kommissionens två vetenskapliga flaggskepp. Nu väntar miljardregn över forskningen.
Utnämningen innebär finansiering med en halv miljard euro de första åren, i svenska kronor drygt 4,3 miljarder. Under tio år väntas projektet få en miljard euro, 8,7 miljarder svenska kronor.
Utnämningen av flaggskeppsprojekten ska ske på måndag i Bryssel, men tidskriften Nature gick i dag fredag ut med vilka två projekt som vunnit. Förutom Graphene storsatsar EU även på The Human Brain project, som leds av neurologer i Lausanne i Schweiz.
Grapheneprojektet leds av Chalmersforskaren Jari Kinaret, och består av ett konsortium med 120 forskargrupper från 17 europeiska länder. I konsortiet ingår också fyra Nobelpristagare i fysik, bland dem Andre Geim och Konstantin Novoselov som fick priset 2010 just för grafenupptäckten.
Målet för projektet är att utveckla potentialen för grafen, ett supertunt kolbaserat material som väntas revolutionera möjligheterna inom energiteknologi, sensorer och höghastighetselektronik.
Ny Teknik intervjuade Jari Kinaret på Chalmers i december, inför sista utfrågningen i EU. Han svarade då på frågan inom vilket område de första genombrotten väntas komma när det gäller grafen.
– Inom tryckbar och flexibel elektronik. Där är fördelarna stora jämfört med existerande teknik. Marknaden beräknas vara värd 60 miljarder dollar per år runt 2020 och böjbar elektronik står för drygt hälften, sade Jari Kinaret.
Kraven på de projekt som tävlade om att få bli flaggskepp har varit högt ställda. Nature skriver att de två som vann var de som bedömdes kunna stå för paradigmskiften inom sina områden. Forskningen finansieras av EU:s sjunde ramprogram för forskning och utveckling.